Da li treba jesti hranu koja je pala na pod?
Među nutricionistima i lekarima postoje dva tabora kada je reč o hrani koja slučajno dodirne pod – oni koji veruju da bi takvu hranu bez ustezanja trebalo baciti u smeće, i oni koji smatraju da bi istu trebalo podići u roku od pet sekundi. Bez primanja bakterija.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da salmonela i neke druge opasne bakterije mogu da prežive čak do četiri nedelje na suvim površinama, i da mogu da se prebace na hranu čak i prilikom najkraćeg susreta namirnice s prljavim podom. Nedavne studije sprovedene na katedri Mikrobiologije britanskog univerziteta u Astonu pokazale su da sporo podizanje namirnice s poda, odnosno u roku dužem od pet sekundi, može da povećat šansu za prelazak bakterija s poda na hranu.
Takođe, ista studija pokazala je da će bakterija biti lakše prenesena s laminata ili keramičke površine, nego što je to slučaj ako hrana padne na tepih.
Na zdravstvenu ispravnost hrane s poda utiče i vrsta namirnice: stručnjaci su dokazali da će bakterije teže preći na suve i krutie namirnice poput krekera i čipsa, a trenutno zalepiti za kuvane špagete ili neku drugu vrstu lepljive hrane.
Komentari 1
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar