Ovih namirnica smo se smrtno plašilli, a one su ipak zdrave
Decenijama su bili na crnoj listi, kao hrana koju treba izbegavati, uzrok smrtonosnog zadebljanja arterija, bolesti srca i moždanog udara. Međutim, nauka koja nas je upozoravala da ne jedemo jaja, zajedno sa drugim namirnicama bogatim holesterolom kao što su puter i slanina, nije bila u pravu.
Sve veći broj stručnjaka tvrdi da ne postoji veza između visokog nivoa holesterola u hrani i masnih supstanci u krvi, a Komitet za savetovanje u ishrani planira da više ne upozorava ljude da izbegavaju jaja, školjke i drugu hranu koja sadrži holesterol.
Ovaj preokret poništiće 40 godina upozorenja, da se ne jede hrana bogata holesterolom.
SAD kardiolog Stiven Nisensa sa klinike iz Klivlenda rekao je da decenijama grešimo što se tiče holesterola. Lekari zabrinutost prebacuju sa holesterola i zasićenih masti ka šećeru kao najvećoj pretnji u ishrani.
Londonski kardiolog Aseem Malhotra, direktor grupe Akcija protiv šećera, rekao je za Britanski žurnal medicine da je vreme da se razbije mit o ulozi zasićenih masti u srčanim obolenjima. On je dodao da je prehrambena industrija doprinela srčanim obolenjima smanjivanjem nivoa zasićenih masti u ishrani i zamenom istih šećerom.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar