Zašto još uvek jedete lošu salatu?
Evo sedam postulata dobre salate:
1. Pazite na razmeru
U većini slučajeva važna je razmera ulja odnosno masnoće i kiseline, koja treba da bude 1:2 odnosno 1:3 ako volite kiseliju salatu. Proverena varijanta je maslinovo ulje i aceto balsamico.
2. Igra uljem
Svakako dajte mašti na volju ali eksperimentišite biljnim uljima jer bi orahovo ili susamovo ulje moglo biti preintenzivno. Za klasičare verovatno će najbolje ići maslinovo ulje, pogotovo ako izabarete nešto kvalitetnije u kojem se zaista i oseti voćna aroma.
3. Odolite kupovnim mešavinama
Odolite kupovnim kombinacijama obogaćenih medom, aromom borovnice ili bilo čemu drugom. Najbolju kombinaciju pripremite sami. Volite li slatke tonove, dodajte sami kašičicu meda, a za slanije varijate nekoliko kapara i par slanih inćuna, dok voćnu notu postignite sveže oceđenim narandžinim, limunovim i breskvinim sokovima. Takođe, što se tiče začinskog bilja prava je šteta ne koristiti sveže, pogotovo u letjnim mesecima.
4. Ljuto, ljuto, ljuto
Čili papričice, ren i senf odlično će naglasiti ljutinu salate.
5. Dajte mašti na volju
Dobra salata ne ide bez dobrog sosa odnosno dresinga. Potražite na internetu vašu idealnu kombinaciju i napravite je. Ne zaboravite, dresinzi se mogu čuvati i nekoliko dana.
6. Začinsko bilje
Začinsko bilje, pogotovo sveže, ne dodavajte do poslednjeg trenutka jer će vam uvenuti u salati i nećete dobiti željeni učinak.
7. Završni čin
Sve zajedno nemojte previše mešati već lagano protresite kako ne bi uništili salatu. Na žalost, osim razmera masnoća i kiseline nema nekog univerzalnog pravila. Morate osetiti hranu i ipak se malo poigrati njom dok ne nađete savršenu kombinaciju, a svakako u kreaciju uključite sve gore navedeno.
Komentari 1
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar