Umereno za slaninom

Kao doručak uz kajganu, kao začin pasulju, kao divno meze uz mirisnu pogaču – slanina je namirnica koju gotovo svi vole.
Kao doručak uz kajganu, kao začin pasulju, kao divno meze uz mirisnu pogaču – slanina je namirnica koju gotovo svi vole.

Za to, po svemu sudeći, postoji i naučno objašnjenje. Naime, kada se slanina zagreje, otapaju se masnoće, šećer i aminokiseline i stvaraju jedinstvenu hemijsku reakciju, iz koje se dobija oko 150 organskih sastojaka.

Neverovatan miris koji se tom prilikom širi stimuliče čak i pljuvačne žlezde. Tačno je, međutim i da slanina ne može da se svrsta u zdrave namirnice, jer je visokokalorična i prepuna zasićenih masti. Takođe, četiri šnita pančete mogu sadržati gotovo polovinu preporučene dnevne količine soli. Takođe, tokom prženja, nitriti reaguju sa aminokiselinama i pretvaraju se u nitrosamine, koji su poznati kancerogeni.

Dakle, uprkos njenom fantastičnom ukusu, treba je tretirati kao povremenu poslasticu.

  • Lala

    28.06.2015 12:19
    ali ipak
    Kada se sve uzme u obzir ipak je mnogo zdravija od mesnih preradjevina prepunih onih Exxx aditiva!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.