Koje namirnice vas greju, a koje hlade?
Umesto suhomesnatih proizvoda i zrelih sireva, birajte hladne supe i salate od voća i povrća. Vino i alkoholna pića generalno podižu temperaturu tela.
Ishrana bazirana uglavnom na voću i povrću, poput vegetarijanske, čaj od nane, limunada i pića od limete rashladiće telo tokom nesnosnih vrućina.
Masna i teška hrana, kao i alkohol i kofeinski napici greju organizam, dok voće i povrće, kao odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa poput beta karotena i likopena, nude dodatnu pogodnost štiteći kožu od štetnog delovanja sunčevih zraka.
Ono sadrži vodu koja služi kao dodatni izvor tečnosti i istovremeno hladi organizam. Bogato je i kalijumom, elektrolitom koji se gubi znojenjem, a koji je neophodno nadoknaditi za optimalno funkcionisanje organizma.
Listu namirnica za osveženje dopunjuju i žitarice koje u kombinaciji s povrćem i limunovim sokom pružaju lako svarljiv obrok.
Vlakna koja sadrže podstiču pravilno varenje pa oslobađaju osećaja nadutosti delimično uzrokovanog i gubitkom elektrolita putem znojenja. U uravnoteženom jelovniku važan je i udeo proteina. Umesto onih iz crvenog mesa koji će dodatno zagrejati telo, birajte lako svarljive izvore, poput ribe, manje masnih mlečnih proizvoda i mekih sireva.
Lako kvarljivo
Zreli i masni sirevi puni su masnoća i soli, što leti onemogućava hlađenje organizma. Leti se i lako kvare, što može da izazove trovanje i dodatno iscrpi organizam.
Isušuje telo
Poput alkohola, zaslađeni i gazirani napici povećavaju proces dehidracije i time onemogućavaju kvalitetno hlađenje tela, pa je najbolje zaobilaziti ih u širokom luku.
Smanjite unos
Kofein podstiče izlučivanje tečnosti iz tela i time deluje kontraproduktivno na proces hlađenja. Ubrzava i metabolizam, što se ogleda u dodatnom zagrevanju organizma.
Loš izbor
Iako mnogi u ledenom pivu ili koktelu vide idealno osveženje, ispijanje alkohola nije dobar izbor jer povećava proces dehidracije, stimulišući izlučivanje tečnosti iz organizma.
Rashladite se uz jogurt i prilog ili salatu od žitarica
Raznovrsne žitarice, poput pšenice, ječma, prosa, kus-kusa i bulgura mogu se pripremiti kuvanjem, uz dodatak maslinovog ulja i soli. Mogu se jesti i hladne, kao ukusan prilog i dodatak hranljivim salatama. Jogurt predstavlja sjajan izvor korisnih bakterija koje štite od letnjih infekcija, a usput osvežava i hladi.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar