Geni određuju koliko slatkog jedemo
Neki ljudi su rođeni sa slabijim osećajem za slatko i potrebno im je više šećera nego drugima. Naime, britanski naučnici tvrde da grupa gena određuje osećaj za slatko. Kao što su neki ljudi rođeni sa slabijim sluhom pa moraju da pojačavaju zvuk na televizoru, tako i ljudi sa slabijim osećajem za slatko moraju da dodaju kašiku više u kafu da bi dobili isti osećaj slatkog.
Dr Danijela Rid i njen tim testirali su 243 para jednojajčanih blizanaca, 452 para dvojajčanih blizanaca i 511 ljudi. Svaka osoba isprobala je i ocenila intenzitet četiri dela slatkog: fruktoze, glukoze i dva veštačka zaslađivača. Jednojajčani, odnosno indentični blizanci, imaju identične gene, dok neidentični dele polovinu gena. Posmatranje blizanaca omogućilo je istraživačima da odrede koliko je njihov DNK učestvovao u percepciji intenziteta slatkog okusa. Ustanovljeno je da genetski faktor utiče oko 30 odsto na različitu percepciju slatkoga od osobe do osobe.
Oni koji su osećali priprodni šećer slabije jednako su slabije osećali i takozvani "zamenski šećer". U zavisnosti od toga koliko šećera konzumiramo kao deca to kasnije takođe utiče na osećaj za slatko.
Komentari 1
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar