Za kilogram ulja od smilja 1.800 evra

Jedan kilogram ulja od smilja trenutno košta vrtoglavih 1.800 evra, a kupci tog "tečnog zlata od aromatičnog bilja" koje proizvodi fabrika Smilje u Macurama, u Dalmaciji, čekaju u redu, i to od nemačkih partnera te dalmatinske fabrike u Jastrebarskom, preko Danaca, do Belgijanaca.
Jedan kilogram ulja od smilja trenutno košta vrtoglavih 1.800 evra, a kupci tog "tečnog zlata od aromatičnog bilja" koje proizvodi fabrika Smilje u Macurama, u Dalmaciji, čekaju u redu, i to od nemačkih partnera te dalmatinske fabrike u Jastrebarskom, preko Danaca, do Belgijanaca.

Potražnja je ogromna, traže ga i kozmetička i prehrambena industrija, čak i plastična hirurgija, piše zagrebački Večernji list i dodaje da su njegova lekovita svojstva u svim krajevima sveta na ceni, a siromašan kraj oko Kistanja, u zaleđu Šibenika "bogomdan je raj za tu kulturu koja traži mediteransko podneblje i vapnenac".

"Vruće je, i ljudima se ovih dana ne da u polja, no računamo da će se do kraja sezone, koja traje još mesec dana, ubrati i preraditi još najmanje 100 tona smilja", kaže Milivoj Macura, vlasnik novootvorenih pogona fabrike Smilje u Macurama.

Kilogram smilja, koji podrazumeva nadzemni deo biljke (ubran 7,0 cm iznad tla), trenutno se plaća 22 kune (2,88 evra), dok je sezona počela sa 8,0 kuna po kilogramu. Ranijih godina se bralo nestručno, čupalo čak i s korenom, ali berače su, tvrdi, u međuvremenu edukovali kako da beru i ne uništavaju prirodu.

Sa otprilike 100.000 sadnica posađenih na tri hektara, u trećoj se godini može ubrati već 30 tona smilja. Svaku sadnicu, Macura svojim kooperantima sufinansira sa 75 lipa, a toliko još plaćaju oni.

Jedini uslov je da mu prodaju to mirisno bilje kad dozri - i to po ceni koja toga dana vredi na tržištu, objašnjava, svestan kako je u tom poslu sve više lova u mutnom, od ilegalnih berača do konkurentskih kuća koje na "njegovom pragu" plaćaju i dvaput više nego što plaćaju kod svoje kuće.

Da bi se izbegao taj stres, a i opasnost od nedobijanja dozvola i koncesije za njegovo branje, smilje je najbolje samostalno uzgajati. Macurinih 600.000 sadnica ove je godine u punom rodu. Jedino što u vreme cvetanja treba angažovati poljare koji će ga čuvati od "dugoprstića" i redovno obilaziti.

Ozbiljan je to posao u koji je on pre desetak godina ušao kao berač. Poslednjih nekoliko godina smilje je i prerađivao u pokretnoj destileriji, da bi u maju ove godine otvorio savremeni pogon u Macurama vredan 2,5 miliona kuna (328 hiljada evra). Na poslovima oko smilja, prerade, berbe, otkupa, čak i zalivanja, zapošljava 26 ljudi, a tridesetak ozbiljnih kooperanata, od Pule do Metkovića, obezbeđuje mu još milion sadnica.

Hrvatskoj, koja se može pohvaliti izuzetnim kvalitetom, zasad je najveći konkurent korzikansko i sicilijansko smilje, premda ga uzgajaju i u Albaniji i Crnoj Gori, piše Večernji.
  • 22.07.2015 07:22
    g
    jel ima toga u vojvodini?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.