Sve namirnice životinjskog porekla osetljive su na visoke temperature, zbog čega veterinarska inspekcija obavlja kontrole, a građanima se savetuje da ne kupuju van registrovanih objekata, izjavio je danas šef Veterinarske inspekcije za grad Beograd Dušan Ljuština.
Ljuština je rekao da su na visoke temperature vazduha osetljiva jaja, mleko, mlečni proizvodi, sveže meso i sladoledi. Na pitanje da li je zabeležen porast proizvoda koji su pokvareni, Ljuština je odgovorio da se "ništa ne dešava vanredno u odnosu na prethodne godine".
Republička veterinarska inspekcija, na osnovu analize rizika i iskustva iz prethodnih godina, kontinuirano obavlja planske kontrole, a od maja do septembra i pojačane kontrole, istakao je Ljuština. "Naši inspektori su raspoređeni na terenu i oni obilaze objekte u kojima se vrši prodaja i promet namirnica životinjskog porekla, znači samousluga, megamarketa, specijalizovanih prodavnica hrana", kazao je Ljuština.
Obavlja se stručna kontrola namirnica, deklaracija i rokova upotrebe, a ukoliko se proceni da nešto nije u skladu sa propisima, uzorci se šalju u laboratoriju, a namirnica se stavlja van prometa, kazao je Ljuština. Šef Veterinarske inspekcije za grad Beograd je upozorio da su najčešće infekcije koje su izazvane pokvarenom hranom stomačne tegobe, tipa proliva i povišena telesna temperatura.
Ljuština je građanima savetovao da ne kupuju van rashladnih vitrina, da ne kupuju na tezgama koje se nalaze van pijaca, gde nema rashladnih sistema, da ne kupuju od preprodavaca, da obrate pažnju na rokove upotrebe, da sačuvaju fiskalni račun i da ukoliko primete bilo kakvu nepravilnost, to prijave veterinarskoj inspekciji.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar