Ljuta hrana čuva zdravlje
Istraživači su došli do zaključka da je konzumiranje ljute hrane povezano sa smanjenjem rizika od raka, srčanih oboljenja i problema sa disanjem. U studiji je ispitano blizu 500.000 sredovečnih ljudi, a pokazalo se da je generalno manje ljudi umiralo među onima koji su konzumirali začinjenu i ljutu hranu svaki dan ili svaka dva dana, nego među onima koji to nisu radili.
Istraživači pretpostavljaju da kapsaicin, aktivna komponenta koja se nalazi u čili papričicama, ima antioksidativno, antiupalno dejstvo, i pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka. Istraživanje je objavljeno u "British Medical Journal", a bazirano je na studiji obavljenoj na 487.000 Kineza starosti od 30 do 79 godina. Učesnici studije su praćeni u periodu od sedam godina, a za to vreme 20.224 osobe su umrle.
Istraživači sa Oksford univerziteta, Harvarda i Kineske akademije medicinskih nauka otkrili su kako su ljudi koji su konzumirali ljutu hranu svaki ili svaki drugi dan imali 14 odsto manje rizika da će umreti od onih koji su to radili samo jednom nedeljno.
Ipak, istraživači su istakli da Kinezi ipak imaju drugačiji način ishrane i životni stil od ljudi na Zapadu. Pored toga, veza između ljute hrane i dobrog zdravlja mogla se uočiti samo kod osoba koje uopšte nisu konzumirale alkohol.
Komentari 1
Sedam
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar