Zašto je dobro jesti čokoladu?

Studija koju je naručio BBC pokazala je kako jedenje čokolade utiče pozitivno na mozak. Donosimo vam nekoliko razloga zašto je čokolada dobra.
Studija koju je naručio BBC pokazala je kako jedenje čokolade utiče pozitivno na mozak. Donosimo vam nekoliko razloga zašto je čokolada dobra.  coko

1. Čokolada je odlična za srce i cirkulaciju
Nedavno istraživanje pokazalo je da tamna čokolada pomaže da se vrati fleksibilnost arterija i sprečava začepljenje arterija.

2. Smanjuje rizik od moždanog udara
Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da ljubitelji čokolade imaju za čak 17 odsto manji rizik od moždanog udara.

3. Obiluje mineralima
Tamna čokolada sadrži minerale potrebne našem organizmu, a reč je kalijumu, cinku, selenu i gvožđu. Zanimljivo je da 100 grama tamne čokolade, one koja sadrži 70 odsto i više kakaa osigurava čak 67 odsto dnevne potrebe gvožđa.

4. Smanjuje holesterol
Kakao dokazano smanjuje nivo lošeg holesterola i povećava nivo dobrog i na taj način smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

5. Odlična je za kožu
Flavonoidi u čokoladi mogu da zaštitite kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim delovanjem.

6. Pomaže pri mršavljenju
Iako zvuči čudno naučnik Vil Klauver tvrdi da ako na jeziku rastopite komadić čokolade 20 minuta pre obroka to će otpustiti hormon koji šalje mozgu poruku da je sit i na taj način sprečiti da pojedemo više nego što nam je potrebno.

7. Dobra je za majku i bebu
Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da je konzumacija čokolade dobra i za buduće majke, ali i za bebe. Trudnice koje jedu čokoladu češće se smeju i manje su pod stresom od trudnica koje izbegavaju čokoladu.

8. Može sprečiti dijabetes
Kakao povećava osetljivost na insulin pa konzumacija tamne čokolade može da odgodi ili spreči obolevanje od dijabetesa.

9. Dobra je za mozak
Flavonoidi će pomoći starijim osobama da lakše pamte, a dosadašnja istraživanja pokazala su da će pomoći i kod bržeg oporavka nakon potresa mozga.

10. Podiže raspoloženje
Čokolada sadrži fenetilamin (PEA) koji inače stvara mozak kada smo zaljubljeni. Fenetilamin "podstiče" mozak da otpušta endorfin, zaslužan za dobro raspoloženje.
  • msp

    12.08.2015 08:30
    A zašto nigde u tekstu nepiše koliko čokolade sme da se pojede,recimo dnevno.Dali sme da se jede svaki dan i koliko.Ako neko zna ajd nek napiše.Hvala.
  • SUMP

    10.08.2015 20:14
    Samp tamno
    U tekstu se vise puta spominje tamna cokolada koja je i najmanje nezdrava. Preporucujem samo onu koja sdrzi bar 80% kako delova.
    Mlecne cokolade, secerne table i slicno su otrov, trebalo bi zabraniti njihovu prodaju.
    Prekomerna kolicina secera u organizmu nanosi samo stetu.
  • Lalla

    10.08.2015 18:53
    E, pa
    moram i ja naručiti jedno istraživanje o korisnosti slanine i šunke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.