Pržena hrana povećava šanse od infarkta za 56 odsto
Istraživanje su sproveli američki naučnici, a učestvovalo je više od 17.000 ljudi među kojima su belci i afroamerikanci, koji nisu imali nikakvih problema sa srcem pre istraživanja.
Međutim, tokom šestogodišnjeg istraživanja je utvrđeno da su oni koji jedu prženu hranu, jaja, obrađeno meso, slaninu, šunku i piju zaslađena pića u mnogo većoj opasnosti od onih koji jedu zdraviju hranu, rizik je čak 56 odsto veći. Učesnici istraživanja su kontaktirani svakih šest meseci, a beleženi su podaci o njihovom zdravlju i posetama lekarima, na osnovu čega su kasnije dobijeni rezultati.
"Bez obzira na pol, rasu ili mesto življenja, ako češće jedete prženu ishranu, u većoj ste opasnosti od razvoja bolesti srca, pa biste zato trebalo da uvedete postepene promene u vašu ishranu", rekao je naučnik, nutricionista i epidemilog Džejms Šikani. "Pokušajte da smanjite broj prženih obroka i količinu obrađenog mesa na tri dana nedeljno. Umesto toga jedite piletinu i povrće", savetovao je Šikani.
Komentari 1
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar