Banane se ne preporučuju za doručak
Nutricionista dr Deril Džefri je rekao da banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalijuma, vlakana i magnezijuma, ali da nisu dobar izbor za doručak. Razlog za to je visok nivo šećera koji kod banane iznosi 25 odsto. Zahvaljujući kombinaciji s umerenim nivoom kiselosti uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.
"Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osećati umorno i bićete gladni", izjavio je Džefri.
Osim toga, banane nisu dobre ni u održavanju zdravog probavnog sistema.
"Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. To začepi sistem za varenje", dodao je nutricionista.
Ipak, to ne znači da treba da se odreknete banana, samo ih morate kombinovati s nečim drugim.
"Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava", istakao je dr Džefri.
On preporučuje kombinovanje banana s nečim što će neutralisati kiselinu i usporiti korišćenje šećera i tako sprečiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu se koristiti kikiriki puter, začini i bilje.
Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.
Komentari 3
jova limanac
Filip
Veganka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar