Ljuta hrana produžava život

Dobra vest za sve ljubitelje začinjene (ljute) hrane.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta u Vermontu nedavno su otkrili povezanost između dugovečnosti i konzumiranja ljute hrane.

Nakon dugodišnjeg praćenja navika 16.000 Amerikanaca istraživači su došli do rezultata koji pokazuju kako je onima koji su svakodnevno konzumirali ljutu hranu smanjena smrtnost za 14 odsto.

Osim što pomaže kod dugovečnosti istraživači napominju kako ljuta hrana sprečava gojaznost. Takođe pozitivno utiče na zdravlje jer kapsaicin, aktivni agens kojeg sadrži čili paprika, ima antioksidativno i protivupalno dejstvo.

I ranija istraživanja su ukazala na to da začini, pogotovo njihove bioaktivne komponente, povoljno deluju na ljudski organizam.

  • pisemkomentar

    29.01.2017 22:31
    Prosiruje svest i produzava zivot

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Tri neophodna koraka za lečenje alergija

Testovi za ispitivanje alergija su moćno oruđe alergologa za otkrivanje alergena koji narušavaju zdravlje i kvalitet života građana ali i za postavljanje tačne dijagnoze sa ciljem što boljeg lečenja.

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.