Paraziti malarije sve otporniji na lekove

Ključna kombinacija lekova za tretman pacijenata obolelih od malarije prvi put nije bila uspešna prilikom lečenja u Britaniji, upozorili su danas lekari.
Klinički izveštaj o neuspeloj terapiji četiri pacijenta obolela od malarije objavljeni su u žurnalu "Antimikrobiološki agensi i hemoterapija".
 
Kombinacija lekova artemeter-lumefrantin nije uspela u tretmanu četiri pacijenta koji su boravili u Africi i to su rani pokazatelji da je parazit sve otporniji.
 
Tim iz londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu ističe da je prerano za paniku, ali je upozoreno da bi moglo doći do naglog pogoršanja situacije i zatraženo je ispitivanje nivoa otpornosti na lekove u Africi.
 
Paraziti malarije prenose se ugrizom zaraženih komaraca.
 
Svake godine u Britaniji se od malarije leči između 1.500 i 2.000 pacijenata i lečenje se obično vrši kombinacijom lekova artemeter-lumefantrin.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.