Brza hrana udvostručuje rizik od neplodnosti

Redovno konzumiranje brze hrane udvostručuje opasnost od neplodnosti kod žena, pokazalo je istraživanje australijskih naučnika.
Brza hrana udvostručuje rizik od neplodnosti
Foto: Pixabay
Uz to su ustanovili da nekonzumiranje ili retko konzumiranje voća povećava rizik od neplodnosti, a svakodnevno konzumiranje više porcija voća skraćuje vreme potrebno da žena zatrudni.
 
"Sve što jedete krvotokom stiže do jajašca i može uticati na to hoće li ono biti oplođeno", kažu australijski naučnici. 
Ishrana bogata masnoćama, šećerom i solima može značajno uticati na promene u organizmu. Dodaju i da je hrana koja se konzumira sve zagađenija i hemijski procesuirana, što direktno utiče na plodnost.
 
"Glavna poruka studije je da je procesuirana hrana vrlo loša, a sveže voće i povrće dobri za podsticanje plodnosti", dodaje se.
 
U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Human Reproduction", učestvovalo je gotovo 5.600 žena starosti od 18 do 43 godine iz Australije, sa Novog Zelanda, iz Velike Britanije i Irske. Sve su bile u vrlo ranom stadijumu prve trudnoće.
 
U anketi su morale da odgovore na nekoliko pitanja o načinu ishrane u mesecu koji je prethodio začeću, kao i koliko im je vremena trebalo da zatrudne od prvih nastojanja.
 
Parovi se smatraju neplodnim kada ženi ne uspeva da zatrudni u roku od godinu dana od prvog pokušaja, podseća se u studiji. I premda su sve žene koje su učestvovale u studiji bile trudnice, osam odsto ih je bilo u kategoriji neplodnih, jer im je trebalo više vremena da zatrudne.
 
"Ustanovili smo da je najviše vremena da zatrudne trebalo ženama koje su jele manje voća", kazala je glavna autorka studije Kler Roberts sa australijskog Instituta za istraživanje Robinson pri univerzitetu u Adelaidi.
 
Količina hrane uticala je na vreme potrebno da žena zatrudni. Pokazalo se da su one koje su voće konzumirale tri ili više puta dnevno zatrudnele pola meseca pre žena koje su voće jele samo nekoliko puta mesečno.
 
Pokazalo se i da su žene koje su često konzumirale brzu hranu, poput hamburgera, pice, gotovih pohovanih krilaca i čipsa četiri ili više puta nedeljno, zatrudnele prosečno mesec dana nakon žena koje nikada nisu jele brzu hranu.
 
U studiji se vodilo računa o činiocima poput životne dobi trudnice, konzumaciji alkohola, pušenju i indeksu telesne mase kako bi se zagarantovalo da podaci odražavaju isključivo dejstvo ishrane na neplodnost i na vreme potrebno da žena zanese, rekla je Roberts.
 
Premda studija nije trebalo da pokaže zbog čega brza hrana 'usporava' vreme potrebno da žena zatrudni, ranija su istraživanja pokazala da masne kiseline iz ženinog krvotoka mogu uticati na kvalitet ženinih jajnih ćelija.
 
Sve što jedete krvotokom stiže do jajnih ćelija, i može uticati na to hoće li ono biti oplođeno. Ishrana bogata masnoćama, šećerom i solima može značajno uticati na promene u organizmu.
 
Naučnici su savetovali ženama da se, ako imaju problema s plodnošću okrenu sledećim namirnicama: povrću, voću, celim žitaricama, semenkama, mahunarkama, orašastim plodovima, zdravim masnoćama (onima iz maslinovog ulja), mleku i mlečnim proizvodima.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje