Prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije svinjetina, govedina i jagnjetina "verovatno jesu" kancerogene vrste mesa. U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Uz to se povezuju sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.
Marko Springman, glavni autor studije, veruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači podstaknu na izbor zdravijih namirnica, jednako kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima poput alkohola i cigareta.
"Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sisteme", rekao je Springman.
Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 odsto na globalnom nivou.
"Niko ne želi da mu vlada govori šta da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cenu", rekao je Springman.
I to nije sve. Nedavno sprovedena studija pokazala je kako je veća verovatnoća da će manični ljudi u svojoj ishrani imati više mesa tretiranih nitratima poput sušene govedine, viršli, salame i drugih mesnih prerađevina.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 14
Trt
Realno i da ne jedem meso, kupovao bih pljesku svakog dana i krišom je bacao, samo da neko ne pomisli da se u bilo čemu slažem s tobom; pa umro bih od sramote.
zvecha
Malo istine
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar