Nizak unos zdrave hrane opasniji od visokog unosa nezdrave

Nova naučna studija o uticaju ishrane na zdravlje Instituta za metriku i evaluaciju zdravlja (IHME) na Univerzitetu u Vašingtonu pokazala je da je ishrana sa puno natrijuma odgovorna za 33 smrti od 100.000, piše Blumberg.
Nizak unos zdrave hrane opasniji od visokog unosa nezdrave
Foto: Pixabay
Režim ishrane u kojem se kozumira puno crvenog mesa pokazao se mnogo manje štetnim nego što se mislilo, sa samo dve smrti u 100.000.
 
Natrijum predstavlja najveći rizik u ishrani u SAD, od 15 uključenih u istraživanje.
 
"Iako su natrijum, šećer i masti bili u fokusu debate o ishrani u poslednjih nekoliko godina, rezultati istraživanja pokazuju da su glavni faktori rizika koji rezultiraju smrću ishrana sa visokim sadržajem natrijuma, niskim sadržajem celih zrna, malo voća, malo orašastih plodova i semenki i malo povrća“, kaže doktor Aškan Afšin, glavni autor studije i asistent na IHME.
 
U prvih 10 prehrambenih faktora koji uzrokuju najveći broj smrtnih slučajeva na globalnom nivou, osam su povezani sa niskim unosom zdrave hrane, a ne sa visokim unosom nezdrave hrane, navodi se u istraživanju.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje