Naučnici koji su sproveli studiju procenili su da se otprilike svaka sedma smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti može pripisati nekonzumiranju dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta nekonzumiranju dovoljno povrća. Dakle, manji unos voća u dvostrukoj meri utiče na smrtnost od manjeg unosa povrća.
Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem kongresu Američkog udruženja za ishranu, održanom od 8. do 11. juna u Baltimoru, a odnosili su se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja sveta.
Prema podacima iz 2010. godine suboptimalan unos voća dvaput povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća.
Na temelju podataka iz iste godine naučnici su ustanovili da nedovoljna konzumacija voća svake godine u celom svetu rezultira s 1,3 miliona smrtnih slučajeva od moždanog udara i s više od 520.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti.
Procenili su i da suboptimalna potrošnja povrća rezultira s oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti, što je sveukupno više od dva miliona smrtnih slučajeva.
"Voće i povrće značajan su faktor u ishrani i mogu uticati na smanjenje broja preuranjenih smrti na globalnom nivou", rekla je glavna autorka studije Viktorija Miler sa Univerziteta Tafts.
Naučnici su podsetili da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima - sastojcima koji regulišu krvni pritisak, holesterol i bakteriološku floru u crevima održavaju zdravom i raznolikom.
Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj meri su podložne prekomernoj telesnoj težini i gojaznosti, što opet smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
"Globalni prioriteti, kada je ishrana posredi, tradicionalno su - unos dovoljno kalorija i vitamina u organizam i smanjenje dodataka poput soli i šećera", rekao je koautor studije Dariuš Mozafarijan.
Na temelju prehrambenih smernica i studija o faktorima kardiovaskularnog rizika, istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, što je ekvivalent dve manje jabuke, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama dnevno, što je ekvivalent tri šoljice sirove šargarepe.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar