Voće leči bolove i upale
Hronične upale krive su za razvoj srčanih bolesti, raka, alchajmerove bolesti, dovode do trajnog oštećenja zglobova, arterija pa čak i mozga. Mnoge autoimune bolesti takođe se povezuju s upalom.
Uobičajeni tretmani upale su odmor, istezanje i lagane vežbe. Međutim u nekim slučajevima, čak i jednostavne promene u ishrani mogu značajno da umanje upalu i poboljšaju zdravlje. Nova istraživanja pokazuju da određene namirnice smiruju, dok ima i onih koje podstiču upalne procese.
Višak kilogram atakođe može da bude izazivač upalnih reakcija, jer masno tkivo reguliše nivo hormona, posebno tri zadužena za metabolizam, leptin, resistin i adiponectin, koji kontrolišu apetit i insulin.
Upalama doprinose šećer, aditivi i zasićene masti. Posebno štete hidrogenizovane masti poput margarina, kao i svi jednostavni šećeri. Koliko je god to moguće, najbolje je izbegavati ove namirnice, a ishranu zasnovati na unosu voća i povrća.
Protiv upale mogu da se koriste namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama kojih ima u ribama iz hladnih voda, orahu, lanenim semenkama, maslinovom ulju,tamnozelenom povrću, poput spanaća i kelja. Losos je izvrstan izvor omega-3. Ulje načinjeno od jetre bakalara, bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom D, može da pomogne u lečenju oštećenja zglobne hrskavice smirujući upalni proces koji utiče na bolest.
Višnje i bobice smanjuju upalnu bol i do 10 puta bolje nego aspirin ili ibuprofen.Da bi se pri upalnim bolestima popravilo oštećeno tkivo i održalo zdravlje potrebne su aminokiseline. Iz tog razloga povećani unos proteina smanjuje upalu. Preporučaju se nemasni proteini, poput ribe ili soje, kao i grahorice i mahunarke.
Lek protiv jakih upala može da se nađe u kori narandže, grejpfruta, jabuke i crvenog luka. Protivupalna svojstva ima i crna čokolada. Paradajz, krompir i patlidžan često su optuživani kao uzročnici artritisa, ali nova istraživanja ih oslobađaju krivice. Zeleni čaj smanjuje rizik od infekcije i poboljšava imunitet. Pojedini sastojci ometaju razvoj tumora i smanjuju nivo holesterola.
Koštunjavi plodovi, posebno brazilski orasi, bogati su selenom koji ograničava štetu nastalu oksidacijom.Razno bilje, poput cimeta ili belog luka, takođe ima protivupalna svojstva.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar