Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal proučavalo je 48.000 ljudi kroz 18 godina. Studija je analizirala podatke iz EPIC-Oxford istraživanja, dugogodišnjeg naučnog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem.
Polovina ispitanika u studiji jela je meso, nešto više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani, a 7.500 peskatarijanci, ljudi koji su jeli ribu. Za studiju su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i fizička aktivnost.
Kod peskatarijanaca je zabeležen 13 odsto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji su jeli meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 odsto niži rizik. Ali vegetarijanci i vegani imali su 20 odsto viši rizik od moždanog udara.
Naučnici sugerišu da bi to moglo biti povezano s niskim nivoom vitamina B12, ali isto tako ističu da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna dalja istraživanja.
Upitan dokazuje li ta studija da su vegetarijanska i veganska ishrana nezdrave, doktor Frenki Filips iz britanskog udruženja dijetetičara kaže kako smatra da to nije slučaj, jer se ovde radilo o tzv. opservacionoj studiji, a ne uzročno-posledičnoj, ali ističe važnost raznolike ishrane.
"Poruka svima je da je razumno imati dobro isplaniranu ishranu i jesti raznoliku hranu", kaže on.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 1
.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar