Koliko kafe pijemo određuje gen
Američki naučnici su, tražeći razlog zašto su neki ljudi zavisniji od kofeina od drugih istražili genetske varijacije u više od 40 hiljada pojedinaca. Pronašli su dva niza DNK povezana s konzumacijom čaja, kafe, čokolade, gaziranih pića i ostalih izvora kofeina. Ta dva niza sadrže dva gena koja se povezuju s načinom na koji telo procesuira kofein. Prvi, CYP1A2, i ranije je bio poznat kao gen koji učestvuje u razgradnji kofeina. Drugi, AHR, pomaže regulaciji prvog.
Naučnici su utvrdili da ljudi koji nose tzv. varijaciju "visoke potrošnje" bilo kojeg od ta dva gena piju više kafe od onih koji imaju varijantu "niske potrošnje". Odnosno, ovi prvi u proseku konzumiraju 40 miligrama kofeina na dan više od drugih.
"Ovo je, zapravo, neverovatna priča", rekao je Nil Kaporaso, autor istraživanja. "Ljudi to ne očekuju, ali genetika ima veliku ulogu u ponašanju, uključujući, kako vidimo, i koliko kofeina pijemo", dodao je. "Decenijama znamo da je CYP1A2 odgovoran za metabolizaciju kofeina, ali sada smo, koristeći se novom tehnologijom, prvi put pokazali da je taj gen odgovoran za nasleđene razlike u načinu i količini ispijene kafe među ljudima", rekao je Kaporaso.
Kofein je najpopularniji stimulans u svetu, 90 odsto populacije ga koristi u ovom ili onom obliku.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar