Izbegavajte da pipate začine, kvake i menije u restoranima
Možda zvuči paranoično, ali za rad svog zdravlja trebalo bi da izbegavate jelovnike i začine u restoranima, kolica u prodavnicama i kvake u toaletima.
Osim već opštepoznatih tastera u liftovima i na bankomatima, Javno nam donosi još nekoliko mesta na kojima su klice najrasprostranjenije, a čije bi dodirivanje svakako trebalo izbegavati ukoliko želite da sačuvate zdravlje.
Jelovnik u restoranu - Verovatno nikad niste videli da neko čisti jelovnike. Jedno medicinsko istraživanje pokazalo je da virusi koji uzrokuju prehladu i grip na tvrdim površinama mogu da prežive čak 18 sati. Ako je restoran u koji odlazite popularan to znači da hiljade ljudi koristi iste jelovnike i samim time i prenose klice. Ne dopustite da jelovnik dotakne vaš tanjir ili pribor za jelo i obavezno operite ruke posle naručivanja.
Kriške limuna - Prema istraživanju iz 2007. godine skoro 70% kriški limuna koje se služe s pićem u kafićima i restoranima sadrže neke uzročnike bolesti. Kada su istraživači naručivali pića u 21 restoranu, otkrili su 25 različitih bacila uključujući i E. coli i ostale bakterije. Ukoliko ne želite da rizikujete, jednostavno recite konobaru da vam donese piće bez voća.
Začini - Istina je da mnogo ljudi ne peru ruke pre jela - kaže dr. Keli Rejnolds. Dok ste vi možda čistunac, neko pre vas ko je koristio so ili biber nije, a bakterije se tako lako prenose. Najbolje bi bilo da prebrišete bočicu sa začinima vlažnom maramicom ili gelom za suvo pranje ruku pre korišćenja.
Kvake na toaletima - Iako teško možete da uđete u javni toalet, a da rukom ne dodirnete kvaku, operite ruke pre nužde i obuhvatite kvaku toalet papirom. Iako neko može da pomisli da preterujete, ne obazirite se – te ljude više nikada nećete videti, a vi se nećete razboleti.
Sapuni na javnim mestima - Oko 25% sapuna po restoranima i kafićima puni su bacila. Bakterije u sapunima – možda zvuči pomalo ironično, ali je upravo to rezultat jednog nedavnog istraživanja. - Većina držača za sapune se nikada ne čiste, bakterije se šire po njima i prelaze na sapune - tvrdi dr. Čarls Gerba. Perite ruke pod mlazom vruće vode oko 20 sekundi, a ako imate pri sebi gel za pranje ruku koji sadrži alkohol – iskoristite ga.
Kolica u prodavnicama - Ručke na kolicima su savršeni izvor klica. Njihov broj jednak je onom koji se nalazi u javnim toaletima. Obavijte ručke vlažim antibakterijskim maramicama i izbegavajte besplatne uzorke hrane koje nude na takvim mestima – tako ćete najlakše izbeći da bakterije rukama unesete kroz usta.
Toaleti u avionima - Kada je dr. Gerba testirao čistoću po avionima otkrio je da su sve površine u avionskim toaletima prepune Ešerihije koli!
Komentari 4
odao
Scotch Bonnet
Ime Moje
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar