Stručnjaci zaključili: Ljudi jedu previše omega-6 kiselina, a nedovoljno omega-3

Zapadnjačka ishrana povezuje se s mnogim bolestima, a sada se na popis može dodati i hronična bol, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Stručnjaci zaključili: Ljudi jedu previše omega-6 kiselina, a nedovoljno omega-3
Foto: Pixabay
Masnoće su korisne za zdravlje, ali u prevelikoj meri mogu biti štetne. Većina ljudi jede previše omega-6 masnih kiselina, a nedovoljno omega-3.
 
Novo istraživanje proučavalo je potencijalni uticaj omega-6 masti na neuropatsku bol kod ljudi s dijabetesom i drugim stanjima.
 
Stručnjaci Zdravstvenog naučnog centra Univerziteta u Teksasu iz San Antonija proučavali su ulogu omega-6 masnih kiselina kod bolnih stanja i utvrdili da izgleda da te masne kiseline izazivaju bol i upalu. 
 
Obilje omega-6 masnih kiselina u tipičnoj zapadnjačkoj ishrani "značajan su rizični faktor i za upalnu i za neuropatsku bol", navodi se u saopštenju naučnika.
 
Poznato je da su dijabetes, autoimuni poremećaji i kardiovaskularne bolesti povezane s prehrambenim navikama, podsećaju naučnici.
 
Ali prekomerna konzumacija omega-6 masnoća, koje se mahom nalaze u prerađenoj hrani, nije proučavana kad je reč o samim tim kiselinama i njihovoj ulozi u bolu.
 
Tim naučnika sa Odeljenja za hemiju i neurologiju Zdravstvenog sistema za veterane Južnog Teksasa na čelu s Džejkomom Bojdom proučavalo je polinezasićene masne kiseline kod miševa i ljudi.
 
Iako su omega-6 i omega-3 masne kiseline esencijalne za zdravlje, novo istraživanje sugeriše da bi prevaga omega-6 kiselina mogla imati štetne posledice.
 
Petogodišnje istraživanje objavljeno je u junskom izdanju časopisa "Nature Metabolism".
 
Omega-6 kiseline uglavnom se nalaze u hrani s biljnim uljima i korisne su do određene mere.
 
"Ali zapadnjačka ishrana povezana s gojaznošću karakteriše znatno veća količina tih kiselina u hrani, od kukuruznog čipsa do kolutića od luka, nego zdravim omega-3 kiselinama, koje se nalaze u ribi i izvorima kao što su lanene semenke i orasi", navode naučnici. "Generalno, nezdrava hrana bogata omega-6 kiselinama uključuje procesuirane grickalice, brzu hranu, slatkiše i masno i sušeno meso", dodaju.
 
Promena takvih loših prehrambenih navika i povećanje unosa omega-3 kiselina "jako smanjuje ta bolna stanja", utvrdili su naučnici.
 
Takođe, autori su dokazali da su "nivoi omega-6 lipida u koži kod pacijenata s neuropatskim bolom povezanim s dijabetesom tipa 2 jako povezani s prijavljenim nivoima bola i potrebom uzimanja analgetika".
 
Potrebna su dalja istraživanja, ali ovaj rad mogao bi postaviti "temelje za nova klinička istraživanja i otvoriti nove puteve za kliničko lečenje neuropatija", navode naučnici Ejdan Mekginis i Ru-Rong Ji sa Univerziteta Djuk u pratećem uvodniku.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Ovo su znaci da pijete previše kafe

Ljubitelji kafe se često oslanjaju na svoju omiljenu jutarnju šoljicu da započnu dan puni energije. Međutim, stručnjaci upozoravaju da preterivanje sa kafom može da izazove neprijatne nuspojave.