Da li se trujemo voćem i povrćem?
Njihova uloga u lečenju, kao i očuvanju zdravlja je nesporna, zahvalni su zbog brzine i jednostavnosti pripreme, poželjni uz svaki obrok, a s njihovim unosom u organizam, tako da osetimo štetne posledice, teško se može preterati. Ipak, u vremenu kada se o zaštiti životne sredine malo vodi računa, a u cilju profita ne biraju sredstva da se povećaju prinosi, potrebno je zapitati se koliko je voće i povrće zapravo zdravo, odnosno da li može da naškodi zdravlju.
Novosađani s kojima smo razgovarali, uglavnom kažu da su svesni opasnosti koja preti od otrova kojima se tretira voće i povrće, ali da zbog toga nisu previše zabrinuti.
"Pravo da vam kažem, više nisam sigurna, s obzirom na to da mi je otprilike poznato koliko puta godišnje mora da se prska"
"Ne kupujem voće i povrće, već donosim sa sela, tako da ne brinem"
"Ne plašim se da je voće otrovno. Volim voće, tako da ga redovno konzumiram. Uglavnom operem, ali ga i oljuštim, tako da je to neka mera prevencije"
"Operem ga pa šta bude. Nisam baš toliko mlada da se moram čuvati"
Novi Sad bez uzoraka otrovnog voća i povrća
Da razloga za brigu nema, pokazuju rezultati kontrola, koje sprovode državni organi. Načelnik republičke Fitosanitarne inspekcije, Nebojša Milosavljević, za Radio 021 kaže da nedozvoljena koncentracija otrova, od početka ove i tokom prošle godine, nije otkrivena ni u jednom uzorku voća i povrća, uzorkovanog u Novom Sadu.
"Kontrola se sprovodi na području cele Repulike Srbije, pre svega u velikim gradovima, na velikim tržnicama. Sprovodi se povremeno i kod proizvođača. Plan uzimanja uzoraka je na godišnjem nivou, a pravi se shodno pojavljivanju voća i povrća na tržištu, odnosno njihovog zrenja i konzumiranja", kaže Milosavljević.
Dobro operite voće i povrće i ne brinite
Ipak, Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača, poslednjih meseci nije uključena u kontrolisanje, a predsednik ove organizacije, Goran Papović, kaže da s tim u vezi čekaju odgovor resornog ministarstva.
"Ranije kontrole su pokazale da je situacija dosta dobra, da su proizvođači umereniji u korišćenju pesticida, odnosno herbicida, fungicida i svega ostalog", kaže Papović.
Kada je reč o kontroli otrova u voću i povrću, treba dodati da su naši standardi u ovoj oblasti u potpunosti usklađeni s evropskim, ali i da same kontrole nisu toliko česte. Tako je tokom prošle godine u Srbiji na analizu poslato samo 200 uzoraka voća i povrća, od čega je u pet otkrivena pojačana koncentracija otrova. U Novom Sadu je od početka godine analizirano desetak uzoraka, a kako ni u jednom nije bilo nedozvoljene količine otrova, može se zaključiti da je temeljno pranje voća i povrća, dovoljna garancija da nam ono ne može naškoditi. (Dejan Stojičić)
Komentari 12
Bački agronom
Mora da se prska!!!!!!
čistoća
Tu je najmanji problem zalutala voćka.
Dr Petrovic @ Maja
Meni je paradajz stajao 4 nedelje a da nije istrulio. Tek-tek malicko mu je kora bila smezurana. NIKADA nije istrulio, ni posle 10 nedelja. Onda sam ga bacio.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar