
Naučnici otkrili zašto mozak troši mnogo energije čak i kod pacijenata u komi
Ljudski mozak troši do 10 puta više energije od ostatka tela, a to je u proseku 20 odsto energetskog unosa kada se odmaramo.

Foto: Pixabay
Čak i kod pacijenata koji su u komi, za koje se kaže da proživljavaju moždanu smrt, mozak i dalje troši veliku količinu energije što je samo dva do tri puta manje nego inače.
Jedna od velikih misterija neurologije je i zašto neaktivan organ i dalje zahteva toliko snage.
Nova studija konačno je dala odgovor na to pitanje.
Proces slanja informacija
Kada moždana stanica prosleđuje signal drugom neuronu, čini to putem sinapse, odnosno dodirne tačke između aksona jedne stanice i dendrita ili aksona druge.
Prvo predsinaptički neuron šalje mnoštvo vezikula na kraj svog anksona, najbliže sinapsi. Vezikule zatim usisavaju neurotransmitere iz neurona, ponašajući se kao košuljice u kojima se prenosi važna poruka.
Te "košuljice" zatim putuju do same ivice neurona, gde se spajaju sa membranom oslobađajući pritom neurotransmitere (poruku) u sinapsu.
Već od pre znamo da ovaj proces zahteva znatnu količinu energije.
Zašto mozak u mirovanju troši puno energije?
Šta se događa sa ovim sistemom kada nervna aktivnost utihne i zašto onda mozak i dalje nastavlja da troši veliku količinu energije?
Kako bi to shvatili, naučnici su sproveli nekoliko eksperimenata na nervnim završecima i upoređivali su metaboličko stanje aktivne i neaktivne sinapse.
Čak i kada nervni završeci nisu slali poruke, sinaptičke vezikule su i dalje imale visoke zahteve za metaboličkom energijom.
Naime, izgleda da "pumpa" koja stoji iza potiskivanja protona iz vezikula i usisavanja neurotransmitera nikada ne miruje, te da je za njen rad potreban stalan dotok energije.
Ta "pumpa" je, tokom sprovođenja eksperimenata, bila kriva za polovinu metaboličke potrošnje sinapse u stanju mirovanja, piše Science Alert.
Pumpa koja propušta
Naučnici su objasnili da je razlog tome to što ta pumpa ume da propušta pa sinaptičke vezikule neprestano izbacuju preko njih protone, čak i ako su već pune neurotransmitera i ako neuron nije aktivan.
Neki neuroni u mozgu su verovatno podložniji gubitku energije, te bi bilo dobro ustanoviti razlog za to kako bismo mogli što duže da ih očuvamo, čak i ako su lišeni kiseonika ili šećera.
"Pomoću ovakvih otkrića možemo bolje razumeti zašto je ljudski mozak toliko ranjiv u situacijama prekida ili slabe distribucije energijom", rekao je biohemičar Timoti Rajan s fakulteta Vejl Kornel Medisin u Njujorku.
"Kada bismo imali siguran način da smanjimo ovaj odliv energije i tako usporimo metabolizam mozga, to bi moglo biti vrlo korisno u kliničkom smislu", dodao je.
Istraživanje naziva "Synaptic vesicle pools are a major hidden resting metabolic burden of nerve terminals" objavljeno je u časopisu Science Advances.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Vitamin C: Neophodan kada smo prehlađeni, ali je i mnogo više od toga
06.03.2025.•
0
Najnovija istraživanja pokazuju da je i u razvijenim zemljama često prisutna hipovitaminoza odnosno nedostatak C vitamina.
SZO: Zamrzavanje pomoći SAD ugrožava milione života obolelih od tuberkuloze
06.03.2025.•
0
Zamrzavanje američkog finansiranja programa protiv tuberkuloze dovodi u opasnost milione života u svetu, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija, agencija UN iz koje SAD planiraju da se povuku.
Naučnici otkrili protein koji izaziva starenje
04.03.2025.•
1
Sede vlasi, pojava bora, biološko opadanje... Starenje je prirodan proces, a naučnici su sada otkrili da je za njega odgovoran jedan protein – AP2A1.
Parodontopatija: Šta pomaže u prevenciji bolesti i sprečavanju gubitka zuba?
03.03.2025.•
0
Parodontopatija je oboljenje koje može dovesti do gubitka zuba iako sami zubi mogu biti zdravi.
Zašto nam ponekad zuji u ušima?
01.03.2025.•
3
Neki ljudi ponekad čuju zvuk u ušima koji podseća na zujanje, škripu, zviždanje.
Vitamin C važno unositi svakog dana: Ovo su znaci koji ukazuju na njegov nedostatak u organizmu
01.03.2025.•
0
Vitamin C se rastvara u vodi, što znači da se ne skladišti u telu, već se izlučuje putem urina.
Jod - tihi vladar štitne žlezde
28.02.2025.•
0
Jod je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u radu štitne žlezde, organa odgovornog za regulaciju metabolizma, rasta i razvoja tela.
Batut: Najviše gripa među decom do četiri godine
27.02.2025.•
0
Od 17. do 23. februara u Srbiji je zabeleženo 14.315 slučajeva oboljenja sličnih gripu.
Zdraviji i manje na bolovanju: Vozite bicikl do posla
24.02.2025.•
12
Nova studija otkrila je da se ljudi koji biciklom idu na posao retko razbolevaju i mnogo su mentalno i fizički zdraviji i opušteniji.
Aditivi u hrani kao okidači za razna oboljenja i stanja: Znamo li šta jedemo?
23.02.2025.•
4
Aditivi koji su zabranjeni u Americi i Evropskoj uniji i dalje se nalaze na trpezama u Srbiji.
Osim šefova i kolega: Neočekivane stvari koje mogu podići krvni pritisak
23.02.2025.•
1
Visok krvni pritisak ili hipertenzija ponekad je povezan s uobičajenim uzrocima kao što su prekomerni unos soli i stres.
Stalno žudite za nečim slatkim nakon obroka? Studija otkriva zašto je to tako
23.02.2025.•
3
Većini nas poznat je osećaj kad se dobro najedemo, ali još želimo nešto slatko.
Batut: Više od 14.000 obolelih od gripa i prehlade prošle nedelje
21.02.2025.•
0
Od 10. do 16. februara u Srbiji su zabeležena 14.072 slučaja oboljenja sličnih gripu.
Doktorka objašnjava: Kako vitamin K2 utiče na vaše kosti i zbog čega je važan?
18.02.2025.•
0
Vitamin D igra glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju, ali deluje i direktno na imunološki odgovor organizma.
Doktori održali srce u životu van tela rekordnih 12 sati
18.02.2025.•
0
Univerzitetska bolnica u Bernu saopštila je da su lekari uspeli da održe srce živim izvan ljudskog tela rekordnih 12 sati pre nego što je uspešno obavljena transplantacija.
Uz pomoć testa sa kukuruzom izračunajte koliko hrana putuje kroz vaš organizam
16.02.2025.•
4
Brzina kretanja hrane kroz naša creva je važna jer njen način prolaska kroz digestivni trakt utiče na zdravlje, i to na više načina.
Salo na stomaku znatno povećava rizik od oštećenja jetre pri konzumiranju alkohola
16.02.2025.•
1
Osobe koje pate od dijabetesa ili imaju masnoće koncentrisane oko stomaka, više nego dvostruko su sklonije ozbiljnom oštećenju jetre pri unosu alkohola, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Dremka tokom radnog vremena dobra ideja ili ne: Evo šta su pokazala istraživanja
16.02.2025.•
1
Dremanje tokom dana je u pojedinim delovima sveta kulturna norma, ali da li dremanje može promeniti radni dan? Stručnjaci razmatraju potencijalne prednosti dremanja na poslu.
SZO: Na alkoholnim pićima štampati upozorenje o opasnosti od raka
15.02.2025.•
5
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je nove nalaze o "alarmantom" nedostatku svesti o povezanosti konzumiranja alkohola sa oboljenjima raka širom Evrope
Službeni glasnik: Proglašen prestanak epidemije kovida19 na teritoriji Srbije
14.02.2025.•
2
Ministar zdravlja doneo je naredbu o proglašenju prestanka epidemije kovida na osnovu člana 50. stav 4. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i člana 15. stav 3. Zakona o državnoj upravi,
Psihoterapeut otkriva: Kako nastaju depresija i anksioznost
14.02.2025.•
1
Sve veći broj ljudi pati od anksioznog ili depresivnog poremećaja a poznati hrvatski psihoterapeut Laslo Pinter otkriva koje su sličnosti i razlike ta dva stanja.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar