Razvijaju "vakcinu protiv starosti"

Japanski tim naučnika najavio je da su na pragu vakcine koja će uništavati takozvane "zombi" ćelije čiji broj se uvećava s godinama.
Razvijaju "vakcinu protiv starosti"
Foto: Pixabay
One utiču na okolne ćelije, što dovodi do poremećaja povezanih sa starenjem, među kojima je i manja elastičnost arterija.
 
Studija, koju je sproveo profesor Univerziteta Juntendo, Toru Minamino i njegov tim, utvrdila je da miševi koji su vakcinisani imaju niže nivoe "zombi" ćelija, odnosno ostarelih ćelija, posebno u organima koji su pogođeni krtošću krvnih sudova.
"Možemo očekivati da će vakcina biti primenjiva za lečenje krutosti arterija, dijabetesa i drugih bolesti povezanih sa starenjem", navodi Minamino.
 
Ostarele ćelije su prestale da se dele, ali nisu umrle. Umesto toga, one izazivaju upalne procese oslobađanjem hemikalija koje oštećuju susedne zdrave ćelije.
"Stare ćelije luče niz hemikalija koji ometaju funkciju tkiva. Teorijski, ove stare ćelije 'pozivaju' imuni sistem da ih očisti, ali to na kraju ne uspe i stvara se hronična upala niskog nivoa, pomešana sa fibrozom", rekao je dr Salvador Matip, šef Laboratorije za mehanizme raka i starenja Univerziteta u Lesteru.
 
Istraživači su otkrili protein koji preovladava u starim ćelijama i kod miševa i kod ljudi. Razvili su peptidnu vakcinu zasnovanu na jednoj od aminokiselina proteina. Vakcina indukuje stvaranje antitela, koja se vezuju za stare ćelije, a zatim ih eliminišu bela krvna zrnca koja se zalepe za antitela.
 
"Biološki proces starenja je veoma složen, stoga je malo verovatno da će ga jedna jedina strategija potpuno zaustaviti ili preokrenuti. Međutim, verovatno postoji mnogo načina da se to uspori, a čišćenje ovih ćelija čini se jednim od najlakših i potencijalno najefikasnijih", smatra doktor.
 
U laboratorijskom testiranju, Matip je otkrio da smanjenje nivoa tih ćelija produžava životni vek miševa za 15 odsto. Drugi slični testovi, tvrdi on, utvrdili su povećanje od 35 odsto.

Teme

stari
  • GOGI

    28.12.2021 09:50
    kornjace
    znaci radicemo do 100 godina, pa dobro prirodno :)
  • Volim nauku

    27.12.2021 10:46
    Salamander

    27.12.2021 • 00:16
    2015-16

    Ovde u Srbiji je napravljen elektromagnetni sistem za potpuno bezbedno produžavanje telomera.
    Bez ikakvih mogućih štetnih posledica.
    2017 je objavljen rad.
    To je prošlo nezapaženo.
    Ali farmopinkarije se gledaju.

    Nisam znao za ovo. I ja se spremam da izvršim nekoliko eksperimenata na osnovu teorija da elektromagnetna energija može da vrši podmlađivanje i revitalizaciju organizma, kao i lečenje. Naravno sve ću to uraditi u vlastitoj režiji jer u ovoj državi nikome ne treba nauka i naučna istraživanja. E da hoću da naprimer napravim teren za mlataranje reketima ili trčkaranje za loptom, onda bi moguće je neko bio i zainteresovan.
  • NSrdjan

    27.12.2021 07:03
    A penzioni fondovi na aparatima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje