Pronađen prirodni konzervans
Istraživači sa Univerziteta u Minesoti slučajno su otkrili supstancu pod nazivom bizin koja hranu održava trajno svežom.
Ovaj konzervans nastaje prirodnim putem u pojedinim vrstama bakterija koje su bezopasne za ljude. Naučnici su ga otkrili sasvim slučajno dok su proučavali organizme u ljudskim crevima.
"Magična svojstva" bizina ogledaju se u njegovoj sposobnosti da uništava bakterije koje izazivaju raspadanje svežih proteina u mesu, ribi, mlečnim proizvodima i jajima, ali ne i u svežem povrću i voću.
Bizin, takođe, sprečava pojavu bakterija koje prouzrokuju trovanje hranom, poput ešerihije koli, salmonele i listerije.
Stručnjaci smatraju kako će biti potrebno najmanje tri godine da bizin, koji je već patentiran, počne da se primenjuje u prehrambenoj industriji.
Prema pisanju londonskog Telegrafa, njegova upotreba bi mogla da dovede do smanjenja broja oboljelih od trovanja hranom, posebno dece koja su najosetljivija, kao i do drastičnog smanjenja količine hrane koja se svakodnevno baca.
Komentari 1
trtmrt
Mogu ja da patentiram vodu?
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar