Pronađen prirodni konzervans

Istraživači sa Univerziteta u Minesoti slučajno su otkrili supstancu pod nazivom bizin koja hranu održava trajno svežom.

Istraživači sa Univerziteta u Minesoti slučajno su otkrili supstancu pod nazivom bizin koja hranu održava trajno svežom.

Ovaj konzervans nastaje prirodnim putem u pojedinim vrstama bakterija koje su bezopasne za ljude. Naučnici su ga otkrili sasvim slučajno dok su proučavali organizme u ljudskim crevima.

"Magična svojstva" bizina ogledaju se u njegovoj sposobnosti da uništava bakterije koje izazivaju raspadanje svežih proteina u mesu, ribi, mlečnim proizvodima i jajima, ali ne i u svežem povrću i voću.

Bizin, takođe, sprečava pojavu bakterija koje prouzrokuju trovanje hranom, poput ešerihije koli, salmonele i listerije.

Stručnjaci smatraju kako će biti potrebno najmanje tri godine da bizin, koji je već patentiran, počne da se primenjuje u prehrambenoj industriji.

Prema pisanju londonskog Telegrafa, njegova upotreba bi mogla da dovede do smanjenja broja oboljelih od trovanja hranom, posebno dece koja su najosetljivija, kao i do drastičnog smanjenja količine hrane koja se svakodnevno baca.

  • trtmrt

    20.08.2011 09:15
    Patentiran?
    Kako nesto sto se nalazi i otkriveno je u prirodi moze biti patentirano?

    Mogu ja da patentiram vodu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.