Nestašica leka protiv dijareje jer se reklamira kao rešenje za mamurluk

Lek protiv dijareje Elotrans, koji se izdaje bez recepta, sve je teže pronaći u Nemačkoj zbog njegove popularnosti na društvenim mrežama, gde se predstavlja kao lek protiv mamurluka.
Nestašica leka protiv dijareje jer se reklamira kao rešenje za mamurluk
Foto: Pixabay
"Došlo je do uskog grla u dostavi jer je potražnja tako velika", rekao je Štefan Fink, član uprave saveza nemačkih udruženja farmaceuta, javila je agencija dpa.
Elotrans trenutno nije dostupan kod mnogih trgovaca na veliko, kazao je Fink, što znači da se lek ne može pronaći na policama apoteka, a stalno je rasprodat i na internetu.
Mesecima se lek, koji proizvodi nemačka farmaceutska firma STADA, koja se specijalizovala za generičke lekove i lekove koji se izdaju bez recepta, na d TikToku i Instagramu reklamira kao lek protiv mamurluka.
 
"Čini se da zaista postoji snažna povezanost", rekao je Fink o nestašici, koja je započela letos, i o objavama na društvenim mrežama.
 
U komentarima na Elontransovom nalogu na Instagramu i u recenzijama internet preprodavaca, uglavnom se spominje korišćenje proizvoda pre ili tokom velikog opijanja.
 
Proizvođač leka je pre nekoliko nedelja na Instagramu obećao povećanje proizvodnih kapaciteta.
 
Fink je kazao da ljudi koji žele da izleče mamurluk oduzimaju Elotrans deci s akutnim prolivom i ljudima koji putuju na duge relacije, a koji žele da se zaštite od želudačnih tegoba.
  • Dr

    11.12.2022 11:55
    Elotrans
    Obični elektroliti kao što je kod nas Orosal i sl.
  • Rajko

    11.12.2022 09:57
    Rajko
    Neznam kakav je ovo lek? Licno kada imam dijareju upotrebljavam Ugalj u kapsulama i za dan dva sve prestaje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.