
Kako 'doskočiti' obilnoj trpezi: Tri koraka za bolje varenje prazničnih đakonija
Dobro varenje je veoma važno za naše zdravlje, a taj proces je veoma složen, jer sistem za varenje treba hranu da razloži na osnovne sastojke da bi zatim organizam mogao da ih iskoristi.

Foto: Pixabay
Varenje počinje već u ustima, pa se odvija u želucu i crevima, uz pomoć organa kao što su žučna kesa, pankreas itd.
Za dobro varenje neophodna je dobra funkcija enzima za varenje, zdrava sluzokoža, zdrava probiotska flora, dovoljno tečnosti, sporo žvakanje da se hrana natopi enzimima i dobra pokretljivost digestivnog trakta - da proces potiskivanja hrane bude dobar, da ne dođe do zastoja.
"Ako je sve ovo zadovoljeno, treba obratiti pažnju i na hranu koju osobe određene krvne grupe podnose ili ne podnose. Svaka krvna grupa ima osobinu da neku hranu ne podnosi, odnosno belančevine (lektini) iz pojedinih namirnica utiču loše na varenje kod tih osoba i, između ostalog, dovode i do gojaznosti, pa i oni koji pokušavaju da smršaju to ne uspevaju. Tako nulta krvna grupa ne podnosi pšenicu, kukuruz, krompir, mleko i mlečne proizvode, pasulj, sočivo i lešnik. Krvna grupa A ne podnosi crveno meso, mleko i mlečne proizvode, pšenicu, kupus, paradajz i bananu, AB krvna grupa - paradajz, kukuruz, heljdu, crveno meso i piletinu, a B krvna grupa - piletinu, paradajz, kukuruz, heljdu, soju i sočivo", navodi doktorka Amalija Tarnocki.
Dodaje da u prevenciji nastanka poremećaja varenja treba obratiti pažnju i na povremeno čišćenje digestivnog sistema, a za to su dobri prirodni dodaci ishrani Calivite - Nopalin (ekstrakt kaktusa), Juka (Yucca), Ocean 21 (sadrži alge i antioksidanse iz biljaka) i Liquid chlorophyll (tečni preparat). Tri, četiri nedelje je idealno da se nakupljene materije očiste iz organizma.
Drugi korak je nega probiotske, takozvane dobroćudne bakterijske flore, jer ona obavlja veoma važan posao kod varenja i upijanja hranljivih sastojaka, a i proizvodi neke vitamine - B3, B6, biotin, folnu kiselinu, vitamin K, kao i prirodni antibiotik. Ove prijateljske bakterije u današnje vreme vrlo često stradaju zbog zloupotrebe antibiotika, primene hormonske terapije, citostatika i kortikosteroida, ali i zbog stresa ili nedostatka vitamina, minerala i enzima.

"Probiotsku floru možemo da pojačamo primenom probiotika - jedan je ProbioBalance (tablete za žvakanje, pogodne i za decu), drugi je AC-Zymes plus, koji je najkompleksniji i sadrži šest milijardi dobroćudnih bakterija plus inulin koji služi kao probiotik, ali i kao podloga za razvoj te bakterijske flore. Inulin postoji i kao poseban proizvod i mi na taj način pomažemo našoj dobroćudnoj flori da može dobro da se razvija", kaže doktorka Tarnocki.
Treći korak u pomoći varenju je primena enzima za varenje koji su prirodnog porekla i mogu pomoći kod različitih poremećaja varenja.
"Kada mešamo koncentrovanu hranu, na primer belančevine i skrob, šećer i testo, testo i meso, sir i testo (na primer u gibanici), ako tome dodamo i voće nakon obroka, kolače, alkohol i kafu, onda u stomaku nastaje potreba za većom količinom enzima, jer se inače javljaju simptomi otežanog varenja, poput gorušice, nadimanja, težine u stomaku, muke, proliva ili zatvora. Veće probleme imaju osobe koje imaju katar, čir, kamen u žučnoj kesi ili zavrnutu žučnu kesu, kao i oni koji imaju manjak bilo kog enzima. Osobe A i AB krvne grupe imaju urođeno manje želudačnog soka i slabiju funkciju enzima za varenje, a ako tome dodamo prisustvo lektina, ukoliko se ne hrane u skladu sa krvnom grupom, onda dolazi do tegoba ako je hrana malo obilnija", ističe naša sagovornica.
Kako navodi, enzimski dodaci Calivite mogu pomoći u tim slučajevima: "Jedan od tih dodataka je Papaya plus koji je potpuno biljnog porekla, sadrži četiri enzima, kao i malu količinu hlorofila koji je antioksidans i detoksikator. Može biti od koristi kod bolesti žučne kese, nakon njene operacije, a pomaže i osobama koje imaju intoleranciju na laktozu. Treba biti oprezan samo ako postoji sveži čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu."

"Drugi dodatak ishrani je Digestive enzymes - to je kompleksni preparat koji može da pomogne u različitim poremećajima varenja, ali i zdravim osobama. Sadrži enzime životinjskog porekla, ali i one biljnog porekla iz papaje, ananasa i repe. Zajedničkim dejstvom biljnih enzima utiče se da ne dođe do stvaranja kamenaca u žučnoj kesi. Podstiče i detoksikacione procese u jetri jer sadrži kurkumu, a tu je i slatki morač koji pospešuje izlučivanje sokova za varenje. U ovim danima proslava, može se 'doskočiti' obilnoj trpezi ako se ovaj preparat preventivno popije pre odlaska na slavlje", savetuje dr Tarnocki.
Tu je i preparat Easy time namenjen osobama koje imaju problem sa zatvorom. Kombinacija prirodnih sastojaka stimuliše pokrete creva, čime doprinosi pravilnom funkcionisanju creva i redovnoj stolici. To je dodatno veoma važno za osobe koje imaju hemoroide.
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Parodontopatija: Šta pomaže u prevenciji bolesti i sprečavanju gubitka zuba?
03.03.2025.•
0
Parodontopatija je oboljenje koje može dovesti do gubitka zuba iako sami zubi mogu biti zdravi.
Zašto nam ponekad zuji u ušima?
01.03.2025.•
3
Neki ljudi ponekad čuju zvuk u ušima koji podseća na zujanje, škripu, zviždanje.
Vitamin C važno unositi svakog dana: Ovo su znaci koji ukazuju na njegov nedostatak u organizmu
01.03.2025.•
0
Vitamin C se rastvara u vodi, što znači da se ne skladišti u telu, već se izlučuje putem urina.
Jod - tihi vladar štitne žlezde
28.02.2025.•
0
Jod je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u radu štitne žlezde, organa odgovornog za regulaciju metabolizma, rasta i razvoja tela.
Batut: Najviše gripa među decom do četiri godine
27.02.2025.•
0
Od 17. do 23. februara u Srbiji je zabeleženo 14.315 slučajeva oboljenja sličnih gripu.
Zdraviji i manje na bolovanju: Vozite bicikl do posla
24.02.2025.•
12
Nova studija otkrila je da se ljudi koji biciklom idu na posao retko razbolevaju i mnogo su mentalno i fizički zdraviji i opušteniji.
Aditivi u hrani kao okidači za razna oboljenja i stanja: Znamo li šta jedemo?
23.02.2025.•
4
Aditivi koji su zabranjeni u Americi i Evropskoj uniji i dalje se nalaze na trpezama u Srbiji.
Osim šefova i kolega: Neočekivane stvari koje mogu podići krvni pritisak
23.02.2025.•
1
Visok krvni pritisak ili hipertenzija ponekad je povezan s uobičajenim uzrocima kao što su prekomerni unos soli i stres.
Stalno žudite za nečim slatkim nakon obroka? Studija otkriva zašto je to tako
23.02.2025.•
3
Većini nas poznat je osećaj kad se dobro najedemo, ali još želimo nešto slatko.
Batut: Više od 14.000 obolelih od gripa i prehlade prošle nedelje
21.02.2025.•
0
Od 10. do 16. februara u Srbiji su zabeležena 14.072 slučaja oboljenja sličnih gripu.
Doktorka objašnjava: Kako vitamin K2 utiče na vaše kosti i zbog čega je važan?
18.02.2025.•
0
Vitamin D igra glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju, ali deluje i direktno na imunološki odgovor organizma.
Doktori održali srce u životu van tela rekordnih 12 sati
18.02.2025.•
0
Univerzitetska bolnica u Bernu saopštila je da su lekari uspeli da održe srce živim izvan ljudskog tela rekordnih 12 sati pre nego što je uspešno obavljena transplantacija.
Uz pomoć testa sa kukuruzom izračunajte koliko hrana putuje kroz vaš organizam
16.02.2025.•
4
Brzina kretanja hrane kroz naša creva je važna jer njen način prolaska kroz digestivni trakt utiče na zdravlje, i to na više načina.
Salo na stomaku znatno povećava rizik od oštećenja jetre pri konzumiranju alkohola
16.02.2025.•
1
Osobe koje pate od dijabetesa ili imaju masnoće koncentrisane oko stomaka, više nego dvostruko su sklonije ozbiljnom oštećenju jetre pri unosu alkohola, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Dremka tokom radnog vremena dobra ideja ili ne: Evo šta su pokazala istraživanja
16.02.2025.•
1
Dremanje tokom dana je u pojedinim delovima sveta kulturna norma, ali da li dremanje može promeniti radni dan? Stručnjaci razmatraju potencijalne prednosti dremanja na poslu.
SZO: Na alkoholnim pićima štampati upozorenje o opasnosti od raka
15.02.2025.•
5
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je nove nalaze o "alarmantom" nedostatku svesti o povezanosti konzumiranja alkohola sa oboljenjima raka širom Evrope
Službeni glasnik: Proglašen prestanak epidemije kovida19 na teritoriji Srbije
14.02.2025.•
2
Ministar zdravlja doneo je naredbu o proglašenju prestanka epidemije kovida na osnovu člana 50. stav 4. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i člana 15. stav 3. Zakona o državnoj upravi,
Psihoterapeut otkriva: Kako nastaju depresija i anksioznost
14.02.2025.•
1
Sve veći broj ljudi pati od anksioznog ili depresivnog poremećaja a poznati hrvatski psihoterapeut Laslo Pinter otkriva koje su sličnosti i razlike ta dva stanja.
Jod - važan za organizam
14.02.2025.•
0
Jod igra značajnu ulogu u zdravlju štitne žlezde i celokupnog organizma.
U Srbiji sve više slučajeva sifilisa: Najmlađi oboleli imao 14, a najstariji 75 godina
13.02.2025.•
2
Načelnik Službe za venerične bolesti u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti Milan Bjekić rekao je da su u Srbiji, kao i u Evropi, polne bolesti poslednjih nekoliko godina u porastu.
Doktorka Batuta o tome ko najčešće oboleva od gripa i kada se očekuje pik
12.02.2025.•
0
U Srbiji je ukupno registrovan 14.081 slučaj oboljenja sličnih gripu, sa srednjim intenzitetom virusne aktivnosti, a u naredne dve nedelje se bližimo piku obolevanja.