Eksperimentalna vakcina protiv HIV-a pokazuje pozitivne rezultate

Vakcina protiv HIV-a u ranoj fazi ispitivanja pokazuje pozitivne rezultate. Ako uspe, to bi bila prva vakcina protiv HIV-a nakon skoro 40 godina istraživanja.
Eksperimentalna vakcina protiv HIV-a pokazuje pozitivne rezultate
Foto: 021.rs (ilustracija)

U pitanju je malo ispitivanje prve faze testiranja vakcine koja je napravljena od konstruisane verzije proteina koji postoji na virusu HIV-a.

Ova čestica je dizajnirana da pripremi telo da generiše široko neutrališuća antitela, za koja se smatra da su ključna za stvaranje imuniteta protiv HIV-a.

Široko neutrališuća antitela bi prepoznala veliki deo podtipova HIV-a, što je neophodno da bi se obezbedio imunitet jer virus HIV-a često mutira.
 
Četrdeset osam učesnika je ili primilo vakcinu ili placebo, a 35 od 36 onih koji su primili vakcinu pokazalo je aktivaciju široko neutrališućih B ćelija koje bi mogle da proizvedu prvi korak na putu ka imunitetu.
 
Suština ove tehnike je da obuči imuni sistem da prepozna široku lepezu prirodnih podtipova HIV-a, kaže Vilijam Šif, jedan od autora studije, profesor na odeljenju za imunologiju i mikrobiologiju u Scripps Research.
 
"Postoji samo nekoliko mesta na površini šiljka HIV-a koje ostaju ista ili relativno ista u različitim varijantama. I mi pokušavamo da izazovemo vrlo specifična antitela koja imaju vrlo specifična svojstva koja im omogućavaju da se vežu tačno za te delove", rekao je dr Šif.
 
U studiji faze I niko nije prijavio ozbiljne neželjene efekte, a drugi neželjeni efekti kao što su bol na mestu injekcije ili glavobolja bili su blagi do umereni i nestali su za jedan do dva dana.
 
Poznato je da je protiv HIV-a teško pronaći vakcinu, dobrim delom zbog sklonosti HIV-a da mutira. Brzom evolucijom i promenom, može da izbegne imuni sistem tako da ga je teže prepoznati, piše Business Insider.
 
Pored toga, praktično niko, osim nekoliko slučajeva, nije izlečen od HIV infekcije.

Teme

HIV

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.