Batut: U registru obolelih od retkih bolesti 2.176 osoba

Institut "Batut" saopštio je, uoči međunarodnog dana retkih bolesti, da je u bazi podataka Registra lica sa dijagnozom retkih bolesti do 31. januara 2023. godine evidentirano 2.176 osoba.
Batut: U registru obolelih od retkih bolesti 2.176 osoba
Foto: 021.rs
U saopštenju se navodi da se Međunarodni dan retkih bolesti obeležava 16. godinu zaredom poslednjeg dana februara.
Analizom podataka dobijenih iz zdravstvenih ustanova sa sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, tokom 2021. godine u Srbiji je bolnički lečeno 16.056 osoba sa dijagnozom retke bolesti.
Podaci se odnose na izdvojene retke bolesti klasifikovane po dijagnozama i pripadajućim grupama oboljenja za retke bolesti, koje su najzastupljenije u bolničkom morbiditetu u Srbiji.
 
Rezultati te analize pokazali su da su najzastupljenije bile bolesti nervnog sistema, bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma i dobroćudni tumori i tumori nepoznate etiologije.
 
Kod bolesti nervnog sistema uočen je najveći udeo hospitalizacija obolelih od teške miastenije, bolesti motornog neurona i mišićnih distrofija.
 
Druga najučestalija grupa hospitalizacija pripada bolestima žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma.
 
Za 9.153 osiguranika obolelih od retkih bolesti tokom 2021. godine obezbeđena je terapija koja se nalaze na Listi lekova.
 
Iste godine u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite obezbeđeni su lekovi van liste lekova za 294 osobe obolele od retkih bolesti: od urođenih bolesti metabolizma (67), kao i za lečenje obolelih od retkih tumora (57 lica).
 
Obezbeđeni su lekovi i za obolele od plućne arterijske hipertenzije (41 lice), za osobe obolele od hereditarnog angioedema (48 osoba), kao i za 58 osoba sa spinalnom mišićnom atrofijom, navodi Batut.
 
Terapija lekovima van liste lekova data je i za četiri obolela od Dravet sindroma, za četiri osiguranika koji boluju od hereditarne amiloidne polineuropatije tipa TTR i za dva pacijenta sa neuroblastomom.
  • w/e

    01.03.2023 15:14
    mainstream
    Ne znam iz kog razloga je samo u Srbiji fenomen da se neprestano skupljaju donacije za "Lecenje" i prica o retkim i neizlecivim bolestima. Od kada se mi toliko brinemo za manjine? Na svim mogucim vestima, na svakom cosku se sakupljaju pare za nekog od pripadnika 0.0003% (od ~7 000 000) populacije Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.