Zbog čega treba jesti dunje?
Iako donekle zanemarena, dunja (Cydonia oblonga) predstavlja pravo voće jeseni. Iako je njeno vreme od oktobra do decembra, ne nalazi se baš često u prodaji. Izgleda da su preci današnje civilizacije znali mnogo više o njenoj vrednosti, jer je donekle poprimila i mitski značaj.
Za one koji ne znaju, dunja predstavlja pravu vitaminsku bombu. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i puno taninskih materija i pektina. Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i zavidnih količina karotena (provitamin A), vitamina B 1 i B 2, kao i niacina. Od minerala najviše je zastupljen bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, sumpor, hlor.
Semenke dunje sadrže čak 15 odsto ulja i značajne količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B 17, koji poseduje antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Dunje se smatraju izuzetno lekovitim voćem. Lekoviti su plodovi, listovi i seme. Od ploda posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi, povoljno deluju na rad creva i sprečavanje infektivnih bolesti. Dunjin sok, ukuvan sa istom količinom šećera, leči kašalj, astmu i akutnu dijareu. Pečena ili kuvana dunja preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože, ali i za lečenje anemije. Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja. Čaj od semenki dunje deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i loš miris iz usta.
Dunje se teže konzumiraju sirove, zbog oporosti, a veoma su ukusne kuvane, pečene, pripremljene kao kompot, žele, marmelada i voćne kašice.
Dunje se dobro slažu sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Posebno, ako se mesa peku zajedno sa dunjama ili se služe s umakom od dunja.
* Od ploda dunje
Dunju dobro oprati, očistiti dlačice i preseći na četiri dela. Zatim odstraniti semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo iseći na sitne listiće i odmah ih staviti (da ne promene boju) u litar vrele vode. Lagano kuvati 15 do 20 minuta, a zatim ostaviti da se sadržaj ohladi. Procediti ga i piti u gutljajima tokom celog dana ako osećate disajne tegobe, kašljete, promukli ste ili imate bronhitis.
* Za bore i ispucale usne
Za lice bez bora i lepo negovane usne narodna medicina je našla odgovor u dunjinim semenkama. Preparat se pravi tako što se jedna kašičica semenki sitno isecka, zatim istuca u avanu, a onda prelije sa dve kašičice proključale vode. Dobro promešana smesa se ostavi da odstoji deset minuta. Dobijenom mešavinom mažu se ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama. Da bi efekat bio očekivan, terapija mora biti redovna i dugotrajna.
Protiv bora može da se pripremi i dunjin losion. Za ovaj preparat potrebno je 20 dekagrama kora dunje, koje se drže dve nedelje u tri decilitra jače rakije, po mogućstvu komovice. Posle toga rakija se procedi, sipa u tri bočice i hermetički zatvori. Pripremljenim losionom delovi lica sa borama mažu se dva puta dnevno.
Komentari 1
Lala
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar