Patite li od ortoreksije?

Ortoreksija je dijagnoza u nastajanju koju karakteriše nezdrava opsednutost zdravom hranom.
Patite li od ortoreksije?
Foto: Pixabay
Iako znatno narušava kvalitet života pojedinca i u praksi se susreće sve više - zbog nedovoljnih istraživanja još nije zvanično klasifikovana kao poremećaj u ishrani.
To je relativno nov i nedovoljno istražen termin koji je svoj pojam i koncept dobio krajem devedesetih zahvaljujući američkom doktoru Stivenu Bratmanu.
Ortoreksiju nazivaju i "dijetalnim perfekcionizmom" jer kod ljudi koji od nje pate izbor hrane postaje toliko restriktivan - i po kalorijama i po vrstama hrane - toliko da ugrožava zdravlje, što je ironičan obrt za osobu koja je potpuno posvećena zdravoj ishrani, rekla je Hini domaćica Centra za poremećaje u ishrani "Bea" Jelena Balabanić Mavrović.
 
Dijagnoza ortoreksije se pojavljuje i još nije zvanično klasifikovana kao psihološki poremećaj, odnosno poremećaj u ishrani.
 
"Zbog toga nije uvrštena u dijagnostičke priručnike i nema jasnih i opšteprihvaćenih dijagnostičkih kriterijuma i smernica za lečenje", rekla je Nikolina Vujčić Stipčević, specijalista psihijatrije iz Dnevne bolnice za poremećaje u ishrani Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan".
 
Zbog toga je teško izmeriti ortoreksiju, odnosno teško je reći šta je tačno, koji su uzroci i koju populaciju najčešće pogađa, objasnila je Hini doktorka psihologije Divna Blažev, koja piše disertaciju o biopsihosocijalnom modelu ortoreksije.
 
O ortoreksiji je iz prve ruke saznala 26-godišnja fitnes trenerka, a poremećaj se pojavio kada je počela ozbiljnije da trenira i proučava ishranu. U to vreme je dnevno unosila 800 - 1.000 kalorija.
 
"Legla bih u krevet i razmišljala šta ću jesti sledećeg dana. Mislila sam da sve vreme razmišljam o hrani jer me kuvanje i jelo čine srećnom, a nisam shvatala da je to zato što sam bila gladna", rekla je Hini.
Ljudi sa ortoreksijom su opsednuti zdravom hranom i mentalno su zaokupljeni njenim poreklom i načinima pripreme. Jedu samo "zdravu, ispravnu, biološki čistu, dobru hranu", a izbegavaju "nezdravu, pogrešnu, lošu i prljavu".
 
"U povećanom riziku su ljudi koji znaju mnogo o hrani i imaju osećaj nesigurnosti, studenti nutricionizma, sportisti - posebno bodibilderi i fitnes industrija - i ljudi skloni psihosomatici, odnosno koji pate od fizičkih simptoma bez utvrđenog medicinskog uzroka", rekla je terapeutkinja Balaban Mavrović.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Ovo su znaci da pijete previše kafe

Ljubitelji kafe se često oslanjaju na svoju omiljenu jutarnju šoljicu da započnu dan puni energije. Međutim, stručnjaci upozoravaju da preterivanje sa kafom može da izazove neprijatne nuspojave.