Za četiri dana skrininga otkriveno 28 aneurizmi trbušne aorte

Za prva četiri dana pilot kampanje skrininga trbušne aorte u cilju otkrivanja aneurizme, u Zrenjaninu i Subotici ukupno je pregledano 650 građana i otkriveno 28 aneurizmi.
Za četiri dana skrininga otkriveno 28 aneurizmi trbušne aorte
Foto: Pixabay (ilustracija)
Pilot kampanja skrining pregleda trbušne aorte započela je 31. marta u Zrenjaninu, a juče i danas organizovani su pregledi u Subotici, gde je do sada pregledano 290 građana i otkriveno 11 aneurizmi, kažu u Udruženju kardiovaskularnih hirurga.

Prema rečima lekara, zainteresovanost je velika.

Skrining traje pet minuta, bezbolan je i bezbedan, a svi koji žele pregled mogu da dođu u označene i opremljene autobuse.
 
Kampanja će, prema planu, trajati dve nedelje u aprilu, a posle Subotice pregledi će se obaviti u Kikindi, Zaječaru, Kruševcu, Leskovcu i Beogradu.
 
Pregled je namenjen svim osobama starijim od 50 godina.
 
Pilot program je iniciralo Udruženje kardiovaskularnih hirurga Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Klinikom za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS, u cilju podizanja svesti o lakom otkrivanju problema i opasnosti od aneurizme trbušne aorte.
 
To oboljenje javlja se uglavnom kod muškaraca, pušaca oko 65. godine, a najveći problem je to što oboljenje ne daje nikakve simptome dok ne dođe do pucanja aneurizme.
 
Lekari upozoravaju da je u praksi je aneurizma sve prisutnija i kod osoba u pedesetim godinama oba pola.
 
Podaci pokazuju da oko 80% bolesnika ne preživi pucanje aneurizme.
  • Dragan

    04.04.2023 13:53
    Hoće li biti organizovani i pregledi u Novom Sadu. Bilo bi lepo da svaka kardiološka ordinacija u Novom Sadu uradi dnevno 5 besplatnih pregleda, što je pola sata rada. Ako se pomnoži sa brojem ordinacija i desetak dana akcije, zaista bi se dobio veliki broj pregledanih pacijenata. Budimo humani, ne košta puno, ali zato puno znači.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.