Da li antibiotici goje?

Antibiotici su lekovi koji se primenjuju kod osoba koje se leče od bakterijskih zaraznih bolesti.
Da li antibiotici goje?
Foto: Pixabay
Međutim, mnogo ljudi žali se da je prilikom uzimanja antibiotika osetilo naglo gojenje, a istraživanja su potvrdila da je to jedna od nuspojava ovih lekova.
Naime, istraživanje Harvard Healtha iz 2018. godine pokazalo je da deca koja redovno uzimaju antibiotike imaju veći rizik od gojaznosti nego deca koja ne uzimaju ovu vrstu lekova.
Jedna studija iz 2014. godine koja je sprovedena na životinjama pokazala je da su životinje koje su bile izložene antibioticima dobile više na težini od onih koje nisu testirane na lekove. Daljim istraživanjem došlo se do uzroka, a to je da antibiotici imaju značajan efekat na hormon gladi, koji se luči prvobitno u sluzokoži želuca i tako šalje signale mozgu da smo gladni.
 
Istraživanja su pokazala da antibiotici utiču na milijarde bakterija koje žive u crevima, uključujući creva ljudi. Oni uzrokuju uništavanje probavne flore i bakterijsku neravnotežu i jedan su od najčešćih uzroka nadutosti.
 
Takođe, mogu uzrokovati promenu u navikama pražnjenja creva i apsorpciji hrane i hranjivih materija, što može uzrokovati osećaj umora ili slabosti, zbog čega se preporučuje da se uz njih koriste i prebiotici, jer oni regulišu odnos loših i dobrih bakterija u sistemu za varenje.
 
Zbog kompleksnosti celog organizma, efekti antibiotika u odnosu na gojenje još su predmet istraživanja. Zbog toga, ukoliko već morate da pijete antibiotike, pobrinite se da uz njih redovno uzimate i probiotike i hranite se prema preporukama lekara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje