Prvi smrtni slučaj od ptičjeg gripa u Kini

Jedna žena je umrla u Kini od ptičjeg gripa H3N8, virusa koji je u cirkulaciji od 2002, ali od tada nije bilo smrtnih slučajeva, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Prvi smrtni slučaj od ptičjeg gripa u Kini
Foto: Pixabay
Do sada se smatralo da se virus H3N8 koji se prvi put pojavio na severnoameričkom kontinentu, može prenositi na konje, pse i morske lavove. Nije detektovan kod ljudi pre prva dva slučaja koja nisu bila smrtonosna u Kini u aprilu i maju 2022. 
Osoba koja je umrla je 56-godišnja stanovnica provincije Guangdong na jugoistoku Kine.
Ona se razbolela 22. februara, primljena je u bolnicu zbog teške upale pluća 3. marta i umrla 16. marta, navela je SZO.
 
Pacijentkinja je bila u kontaktu sa živinom pre početka bolesti a bilo je i divljih ptica oko njene kuće, navela je ta organizacija u saopštenju.
 
Nijedna od osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa tim životinjama nije razvila simptome bolesti u vreme izdavanja ovog izveštaja, dodaje se u saopštenju.
 
Poseta tržnici živih ptica je možda izazvala zarazu ali još treba utvrditi tačan izvor ove infekcije kao i vezu ovog virusa sa drugim vrstama ptičjeg gripa tipa A (H3N8), koji kruže u životinjskoj sredini, navela je SZO i pozvala da se izvrše istrage.
 
Organizacija je istakla da raspoloživi podaci pokazuju da se virus ne prenosi među ljudima i da se kao posledica toga rizik od njegovog širenja na nacionalnom, regionalnom i svetskom nivou smatra veoma malim.
 
SZO je istakla i da je potrebno kontinuirano vršiti nadzor zbog stalnih mutacija virusa. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje