Sindrom nervoznog creva je učestala bolest savremenog čoveka.
Foto: 021 (AbelaPharm promo - dr Vesna Brzački)
O ovoj temi govori prof. dr Vesna Brzački, subspecijalista gastroentero-hepatologije i pomoćnica direktora Klinike za gastroenterologiju sa hepatologijom u Kliničkom centru Niš.
Češće se javlja kod mlađih osoba i dva puta češće kod žena, jer hormoni poput estrogena mogu uticati na brojne funkcije povezane sa probavom, uključujući pokretljivost creva, barijernu funkciju creva i aktiviranje imunog sistema u crevnoj sluznici.
Uzroci
Postoji niz faktora koji mogu igrati ulogu u nastanku tegoba, a jedan od njih je genetska predispozicija. Kod 15 odsto pacijenata se nakon bakterijske ili virusne infekcije probavnog sistema razvija IBS. Hronični, stresni životni događaji i nervoza, uznemirenost i neizvesnost vrlo često dovode do pojave grčeva, nadutosti, gasova i neredovnog pražnjenja creva.
Crevni sistem je čitavom dužinom prožet sa više od 100 miliona nervnih ćelija, strukture slične ćelijama mozga. Isti nervni transmiteri koji postoje u mozgu (serotonin, dopamin) prisutni su i u organima za varenje. Zbog toga se tegobe po pravilu ispoljavaju ili pogoršavaju za vreme ili nakon perioda stresa i emocionalne napetosti.
Mikroflora kod ljudi sa nervoznim crevima se razlikuje od mikroflore zdravih ljudi, odnosno dolazi do poremećaja u odnosu "dobrih" i "loših" bakterija u korist "loših".
Simptome pogoršava određena vrsta hrane, kao na primer mlečni proizvodi (laktoza), ili mahunarke čijom se razgradnjom stvaraju velike količine gasova. Kod sumnje na intoleranciju, savetuje se takozvana "eliminaciona dijeta", kojom isključujemo iz ishrane određene grupe namirnica. Na kraju, mnogi istraživaći smatraju da se kod osoba sa sindromom nervoznih creva radi o pojačanoj osetljivosti creva.
Kako se postavlja dijagnoza?
Prvi korak je potvrđivanje simptoma za koje se koriste Rimski kriterijumi. Po definiciji nervozno crevo predstavlja prisustvo bola ili nelagodnosti u stomaku bar jedan dan nedeljno u protekla tri meseca, udruženo sa najmanje dva od sledećih kriterijuma: promenu u frekvenciji pražnjenja creva i promenu u konzistenciji stolice. Tegobe traju najmanje šest meseci pre postavljanja dijagnoze. IBS se potvrđuje isključivanjem drugih dijagnoza kao što su zapaljenske bolesti creva, celijakija, intolerancija na laktozu, mikroskopski kolitis, Helikobakter infekcija, tumori.
Prva linija lečenja uključuje opšte mere kao što su: uspostavljanje efikasnog odnosa pacijent-lekar. Potrebno je objasniti pacijentu prirodu bolesti - da se ne radi o ozbiljnoj organskoj bolesti. Preporučuje se sprovođenje promena u načinu života, koje mogu biti povezane sa simptomima.
Promena životnih navika
Savetuje se izbegavanje namirnica koje dovode do nadimanja. Treba jesti svežu hranu, izbegavati masnu hranu, izbaciti gazirana pića, konzumirati češće manje obroke, izbegavati brzu hranu, upražnjavati redovnu fizičku aktivnost, upotrebu kofeina i alkohola svesti na najmanju moguću meru. Važno je izbegavati stres, a priuštiti što više kvalitetnog odmora i sna. Terapija je usmerena na ublažavanje dominantnih simptoma.
Iskustva iz prakse su potvrđena brojnim studijama i pokazuju efikasnost Lactobacillus plantarum 299v - koja je aktivna komponenta preparata Flobian®. Jedna kapsula dnevno može pomoći da se uklone neprijatni osećaj nadutosti i gasovi iz stomaka, kod čak 95 odsto pacijenata.
Preporučena dužina upotrebe je 4 do 6 nedelja, optimalno tri meseca, što je veoma važno jer Flobian® ispoljava dugotrajan povoljan efekat na nadutost, gasove, bol i grčeve u stomaku. Flobian® je klinički dokazan, patentiran i bezbedan za dugotrajnu primenu.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Izveštaj svetskih stručnjaka navodi da postoji opasnost da se previše ljudi pogrešno dijagnostikuje kao gojazno, pa bi trebalo da se koristi tačnija i detaljnija definicija, objavio je BBC.
Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavile su zajednički izveštaj u kom se rangiraju najčešće virusne bolesti koje se prenose hranom.
Poslednjih dana na društvenim mrežama kruže uznemirujući snimci, u kojima su navodno pune čekaonice u kineskim bolnicama. U redovima su i deca i stariji sa maskama.
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da protiv povišene kiseline u želucu jedemo pet izbalansiranih malih obroka, pijemo čajeve od kantariona i nane i uzimamo lekove koji imaju duži efekat.
Kada biraju upakovanu hranu u prodavnici, većina ljudi upoređuje cene, dok neki proveravaju i nutritivne vrednosti. Međutim, spisak sastojaka je često najvažniji, i treba obratiti pažnju na njega.
Republički fond za zdravstveno osiguranje oglasio se povodom nestašice citostatika Etoposid u pojedinim bolnicama u Srbiji i rekao da će taj lek biti ponovo dostupan u februaru.
Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je da nagli prelazak sa posne na mesnu hranu može da dovede do osećaja mučnine, nadustosti i bola u stomaku.