Ovo su razlozi zašto treba da vozite bicikl bar jedan sat dnevno

Vožnja bicikla je jedan od najpopularnijih oblika rekreacije i sve više postaje i glavno prevozno sredstvo.
Ovo su razlozi zašto treba da vozite bicikl bar jedan sat dnevno
Foto: Pixabay
Vožnja bicikla ima čitav niz prednosti. Između ostalog, poboljšava mentalno zdravlje, gradi mišiće, smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka, pozitivno utiče na mozak, osigurava bolji san, jača imunološki sistem.
Naravno, tu je i korist kojoj se mnogi najviše raduju - gubitak kalorija i pomoć pri mršavljenju.
Vožnja bicikla je izvrsna vežba za mršavljenje jer je relativno lako sagoreti puno kalorija, bez da previše osećate da naprežete telo. Kad ste na biciklu, svesniji ste promene okoline oko sebe i osećaja slobode koji imate dok vozite.
 
U takvoj situaciji manje ste fokusirani na sagorevanje kalorija, umor i znojenje, a broj potrošenih kalorija raste bez da se na njega previše fokusirate. Jednostavno rečeno, vožnja bicikla stvara osećaj blagostanja kakvog nema kod većine drugih oblika vežbanja.
 
Sat vremena vožnje bicikla dnevno izvrstan je način za podsticanje gubitka kilograma. Osoba od 80 kilograma će tokom jednog sata vožnje bicikla umerenim intenzitetom sagoreti oko 650 kalorija. Ako vozite šest dana u nedelji godinu dana, sagorećete 202.800 kalorija. Nije loše, zar ne?
 
Međutim, to nisu sve prednosti jednosatne vožnje bicikla.
 
Bicikliste su analizirali i naučnici koji su otkrili da vožnja biciklom popravlja raspoloženje. Kada je osoba srećnija i smirenija, mnogo je manja verovatnoća da će osetiti potrebu za prejedanjem slatkišima i nezdravom hranom. 
 
Sat vremena vožnje bicikla dnevno pomoći će i u izgradnji mišića, a povećanje mišićne mase stvara vitkiji, fit oblik tela.
 
Osim toga, mišići sagorevaju više kalorija nego masnoće, čak i kad sedite. To znači da će i nakon tih sat vremena vožnje bicikla vaše telo sagoreti više kalorija nego što bi inače.
 
Još jedna prednost vožnje bicikla sat vremena dnevno je ta što se radi o rutini koju je lako uklopiti u svakodnevicu. Ne morate da idete u teretanu, čekate na opremu, možete da vozite bicikl kad god vam to odgovara.
 
Sat vremena dnevno na biciklu biće dovoljno i da se vaš imunitet poboljša i da se bolje bori s infekcijama.
 
Pripazite na vrućinu
 
Naravno, iako je sjajno biti na otvorenom, s vetrom u kosi, topliji meseci imaju jednu stvar na koju morate pripaziti. To je sunce koje biciklistima donosi dva izazova - ubrzanu dehidraciju i ultraljubičasto zračenje.
 
U letnjim mesecima ne treba, naravno, odustati od vožnje bicikla, ali pripazite na sledeće stvari:
 
Pijte dovoljno tečnosti
 
Pijenje vode pre, tokom i nakon treninga, u kombinaciji s prikladnom odećom, nužno je kako biste pobedili vrućinu.
 
Učinite sve kako biste sprečili opekotine od sunca
 
Za početak, ne sedajte na bicikl u najtoplijem delu dana. Vozite se rano ujutro ili predveče. I ne zaboravite zaštitni faktor.
Pazite na svoje mogućnosti
 
Kad odlučite da vozite bicikl, nemojte samo da razmišljate o kalorijama koje ćete potrošiti. Uzmite u obzir to kako podnosite vrućinu i uslove napolju.
 
Testirajte svoje granice i aktivnost neka bude u skladu s vašim snagama i slabostima.
  • Aleksej

    16.05.2023 14:14
    Idemo...
    Vozicemo sve vise, kada nam ukinu normalne automobile, pa ostani samo preskupi elektricni i gradski prevoz. Mada, GSP ce verovatno do tada da ukinu, kao onomad red voznje.
  • Munja

    08.05.2023 14:03
    prostata...
    Niko ne napisa da muškarac posle 45-e ne sme da vozi zbog prostate....
  • Ja

    07.05.2023 22:28
    Hm
    Mana - hemoroidi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje