SAD: Četvoro umrlo, a 14 oslepelo zbog bakterije pronađene u kapima za oči

Četvrta osoba umrla je u SAD nakon što se zarazila bakterijom Pseudomonas aeruginosa.
SAD: Četvoro umrlo, a 14 oslepelo zbog bakterije pronađene u kapima za oči
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo je potvrdio i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a poznato je da je čak 14 nedavnih slučajeva gubitka vida i još četiri slučaja hirurškog uklanjanja očne jabučice povezano sa ovom bakterijom koja se nalazi u kapima za oči.
Do sada je zabeležena 81 osoba u 18 američkih država sa nizom simptoma izazvanih bakterijom Pseudomonas aeruginosa.
Žena sa Floride tužila je proizvođača kapi za oči nakon što su lekari morali da joj uklone jedno oko zbog teške upale. Njena advokatica Nataša Kortes rekla je da veruje da ima mnogo više onih koji su zaraženi, a da to nisu znali. Ona smatra da su se bakterije razvile jer u kapima nije bilo konzervansa. 
 
CDC je prvi put upozorio na ovaj problem u januaru ove godine.
 
Poseta američkih zdravstvenih inspektora fabrici otkrila je propuste u održavanju sterilnosti. 
 
Pseudomonas aeruginosa obično stvara probleme na mestima gde je imunološki odgovor oslabljen, ali kako je rekao Robert T. Skula, profesor medicine u oblasti zaraznih bolesti i globalnog javnog zdravlja na Univerzitetu Kalifornije, ljudi sa dobrim imunitetom mogu takođe da imaju problem.
 
Kada se medicinski proizvodi kao što su kapi za oči kontaminiraju – koncentracija bakterija, virusa ili gljivica u proizvodu može biti izuzetno visoka i prevazići lokalne imune odgovore, čak i kada nije ozbiljno oslabljen imunitet, rekao je Skula.
 
Pseudomonas aeruginosa je agresivna bakterija koja se nalazi u okolini, uključujući vodu, zemljište i ljudski otpad. Stručnjaci kažu da može dospeti u kapi za oči usled kontaminacije tokom rukovanja. Bakterija je otporna na većinu antibiotika i posebno je opasna u zdravstvenim ustanovama i za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.
  • Da da

    25.05.2023 08:32
    eh
    Amerika Amerika zemlja....
  • Kiki

    25.05.2023 08:26
    Koja fabrika i koje kapi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje