Ovo su "pravila" za konzumiranje voća, zdravstvene prednosti koje treba da iskoristite

Ajurveda je tradicionalna indijska praksa usmerena na zdravlje i dugovečnost prema kojoj je važno jesti voće u odgovarajućim količinama.
Ovo su "pravila" za konzumiranje voća, zdravstvene prednosti koje treba da iskoristite
Foto: Pixabay
Tako bi se iskoristile njegove zdravstvene prednosti, prenosi portal Živim.hr.
Voće nam osigurava vitamine i minerale, vlakna i fitonutrijente koji pomažu našem imunitetu, krvnom pritisku i hormonima, i štite nas od bolesti i održavaju mladolikost.
 
Prema ajurvedi, postoje tri pravila za konzumiranje voća.
1. Ne kombinujte ga sa drugim namirnicama
 
Nemojte da mešate voće s drugim grupama namirnica poput mahunarki, povrća, žitarica, mlečnih proizvoda i mesa jer se te kombinacije pretvaraju u nesvarljivi metabolički otpad ili postaju toksične. Voće se brže vari nego ostale namirnice pa se zato i zasebno jede, piše Živim.hr.
 
2. Ne konzumirajte voće nakon zalaska sunca
 
Nemojte jesti voće nakon zalaska sunca jer digestivni enzimi iz voća mogu negativno uticati na kvalitet vašeg sna. Konzumiranje voća neposredno pre odlaska u krevet takođe može izazvati povišen nivo šećera u krvi, što mnoge razbuđuje i sprečava ih da zaspe.
 
3. Ne mešajte voće iz različitih grupa
 
Voće se brzo fermentiše i može da izazove probleme s varenjem, a na bazi funkcija koje obavljaju, prema ajurvedi, postoje tri široke kategorije voća koje ne bi trebalo da mešamo.
 
Adstrigentno voće poput jabuka, krušaka, nezrelih banana, brusnica, šipka, bobičastog voća, trešanja, jagoda i lubenica dominantno je u vazduhu i zemlji. Pomaže u toniziranju i zatezanju tkiva, smanjuje znojenje i otklanja višak toplote;
 
Kiselo voće poput limete, limuna, pomorandže, mandarine, grejpfruta, kiselog bobičastog voća, višanja, kiselog grožđa, kivija, zelenog manga lagano je, vlaži usta i povećava lučenje žuči i pomaže u čišćenju tkiva;
 
Slatko voće poput manga, zrelih banana, papaje, dinja, breskve, avokada, ananasa, šljiva i bundeve pomaže u izgradnji i nezi tela. Slatki ukus pomaže u izgradnji tkiva poput kostiju, mišića, zuba, noktiju i kose, zbog čega mala deca žude za slatkim ukusom.

Teme

voće

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Bolnica u Švedskoj greškom uklonila 33 materice

Tokom prošle i ove godine zbog pogrešne dijagnoze Univerzitetske bolnice u Švedskoj kod 33 žene operacijom je uklonjena materica, zbog čega je glavni lekar te bolnice izrazio duboko žaljenje.

Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".