
Ovo koštunjavo voće snižava pritisak i odličan je probiotik
Voće bogato važnim fitonutrijentima i poznato po visokom sadržaju vitamina E, antioksidansima koji se bore protiv raka i blagotvornom dejstvu za kardiovaskularni sistem, ali to nije sve.

Foto: Pixabay
Poznate su uglavnom po svom ulju, a ljudi u maslinama uživaju širom sveta, prenosi RTS.
Poreklom iz mediteranskih regiona Azije, Evrope i Afrike, dolaze u mnogim veličinama i varijantama i nude brojne velike zdravstvene benefite.
Masline su glavna komponenta hranljive mediteranske ishrane, koja stavlja dobre masti u prvi plan i podstiče primenu maslinovog ulja kao primarnog izvora masti u ishrani.
Ovakva ishrana ne podstiče smanjenje masti, već zamenu nezdravih masti zdravima, poput mononezasićenih masti, koje se nalaze u maslinama.
Voće ili povrće
Kada bi neko pitao da li su masline voće ili povrće, većina ljudi verovatno ne bi znala odgovor. Spadaju u koštuničavo voće, a bliski rođaci su im breskve, bademi i mango.
Na istoku Mediterana, sa njihovih niskih stabala, ljudi su ih brali pre 6.000 do 8.000 godina.
Maslinova grančica je dugo bila simbol mira i pobede. Maslina se uzgaja vekovima i na čije se berbe čekalo decenijama.
Kako kaže grčka mitologija, Atina se takmičila sa Posejdonom za tron nad Atinom.
Atina je pobedila nakon što je posadila prvu maslinu, jer je sud bogova i boginja odlučio da je to bolji poklon.
Masline se beru od oktobra do januara, a plodovi se ne mogu jesti direktno i sveže ubrani sa drveta, jer su tvrdi i gorki.
Kalorije, vitamini, minerali…
Masline su niskokalorična opcija za užinu i odličan dodatak brojnim jelima, kao što su salate, testenine i pice. Iako postoji mnogo varijanti, većina ima sličnu nutritivnu strukturu.
Sto grama zelenih maslina ima 145 kalorija, 3,8 grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina,15,3 grama masti, 3,3 grama vlakana, 3,8 miligrama vitamina E, 0,1 miligrama bakra, 52 miligrama kalcijuma, 0,5 miligrama gvožđa i 11 miligrama magnezijuma.
Regulacija pritiska i gustine kostiju
Masline mogu da pomognu u snižavanju holesterola i visokog krvnog pritiska. Pošto su masline dobar izvor "dobrih masti", one ne oštećuju arterije kao druge masti.
Studije su pokazale njihovu sposobnost da snize krvni pritisak i pomognu u kontroli i smanjenju holesterola. Hipotenzivni efekti (snižavanje krvnog pritiska) su posledica oleinske kiseline koju sadrže.
Studije su pokazale značajno smanjenje krvnog pritiska i ukupne kardiovaskularne upale nakon konzumiranja maslina, maslinovog ulja i drugih namirnica u mediteranskoj ishrani.
Upalni procesi su u korenu mnogih bolesti, bolova i povreda u telu.
Lekovi protiv bolova su efikasni u obuzdavanju bolova, ali mogu da imaju nepoželjne efekte. Masline su vrsta prirodnog ibuprofena. Oni inhibiraju rast enzima koji stvaraju upalu i tako deluju kao prirodni lek za ublažavanje bolova.
Upala takođe igra veliku ulogu u kardiovaskularnim bolestima, što je još jedan razlog zašto su masline zdrave za srce.
Pregled studija objavljenih u European Journal of Nutrition pokazao je da fenolna jedinjenja u maslini mogu povećati broj dobrih bifidobakterija, koje proizvode vitamine i antibakterijske hemikalije u telu.
Dakle, masline poboljšavaju zdravlje creva i poboljšavaju funkciju mikrobioma, što znači da na njih možete gledati kao na prirodne probiotike.
Polifenoli iz maslina su korisni u sprečavanju gubitka gustine kostiju. Mnoge studije su pokazale efikasnost ovih jedinjenja u formiranju i održavanju zdravlja kostiju.
Zahvaljujući fitonutrijentima koje ishrana maslina obezbeđuje, ovo voće je poželjno dodati u obrok sa kojim se slaže, ako imate problema sa kostima ili osteoporozom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Testirano više od 93.000 beba: Od početka skrininga SMA otkrivena kod 10 mališana
01.04.2025.•
0
Od početka obaveznog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) u septembru 2023, testirano je 93.269, a dijagnoza je utvrđena kod 10 beba, saopštilo je udruženje SMA Srbija.
Nedostatak joda u ishrani
31.03.2025.•
0
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, nedostatak joda je jedan od uzroka oštećenja mozga u detinjstvu, što dovodi do poremećenog kognitivnog i motoričkog razvoja.
Sve više mladih u Holandiji traži eutanaziju zbog depresije
30.03.2025.•
4
Broj ljudi koji su umrli eutanazijom u Holandiji prošle godine je porastao za 10 odsto, pokazali su novi podaci, a nadzorno telo pozvalo je lekare na veliki oprez u slučajevima psihičkih bolesti.
Meksiko zabranio brzu hranu u školama
30.03.2025.•
0
Meksiko je uveo zabranu brze hrane u školama širom zemlje, čime vlada nastoji da reši rastući problem gojaznosti i dijabetesa u toj zemlji.
Problemi sa zubima: Zanemarivanje može dovesti do teških infekcija i ozbiljnijih problema
29.03.2025.•
0
Pokvareni zubi kod čoveka nisu samo estetski problem -oni značajno utiču na celokupno zdravlje čoveka i stanje organizma.
Prvi put u ljudsko biće presađena genetski midifikovana svinjska jetra
27.03.2025.•
3
Kineski lekari prvi su put u svetu transplantirali svinjsku jetru ljudskom primaocu, objavili su naučnici s vojnog medicinskog univerziteta u Sijanu u severozapadnoj Kini.
Studija: Žvakaće gume oslobađaju mikroplastiku direktno u usta
27.03.2025.•
0
Žvakaće gume oslobađaju stotine čestica mikroplastike direktno u usta, pokazala je nova studija.
Naučnici upozoravaju: Čaj u kesici može biti opasan po zdravlje - evo zašto
25.03.2025.•
0
Količina mikroplastike povećava se u svetu oko nas, pa samim tim i u našim telima, budući da je unosimo na razne načine.
Nedostatak joda u ishrani
24.03.2025.•
0
Nedostatak joda može uzrokovati različite probleme sa kožom i kosom, jer je jod važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, koja utiče na rast i regeneraciju tkiva.
Holandska vlada pooštrava propise za reklamiranje nezdrave hrane
23.03.2025.•
2
Holandska vlada pokušava da ograniči prodaju nezdravih grickalica i pića deci, pooštravanjem propisa o televizijskim reklamama i ambalaži proizvoda.
Studija pokazala: Vruća hrana u plastičnim posudama može ugroziti zdravlje srca
23.03.2025.•
0
Rezultati su pokazali da ljudi koji često jedu hranu iz plastičnih kontejnera češće imaju srčane probleme, posebno kongestivnu srčanu insuficijenciju, piše "Njujork post".
Srce je organ koji brže stari: Evo kako da ga "podmladite"
22.03.2025.•
0
Možda mislite da sa svakim rođendanom vaše srce postaje starije, ali u stvarnosti, vaše srce ponekad stari brže od vas.
Ne škodi ponoviti: Evo šta nikako ne smete da radite ako vam se uvuče krpelj
22.03.2025.•
3
Lepo vreme i češći boravak u prirodi povezani su, nažalost, i sa neprijatnim susretima sa krpeljima.
Veliko otkriće na pomolu: Nova nada za terapiju Parkinsonove bolesti
21.03.2025.•
2
Australijski naučnici došli su do potencijalno revolucionarnog otkrića, koje bi moglo otvoriti put razvoju novih lekova za Parkinsonovu bolest, najbrže rastućoj neurodegenerativnoj bolesti na svetu.
Kad je teško pronaći pravu reč: Znak da mozak slabi
19.03.2025.•
0
Mnogi od nas osećaju da tokom godina u svakodnevnom životu imamo poteškoća da pronađemo pravu reč.
Kognitivne sposobnosti i starenje: Kako se gube i da li je to nužno?
18.03.2025.•
0
Nova studija o moći ljudskog mozga ukazuje da pad kognitivnih sposobnosti u kasnijem periodu života nije nužno dat.
Naučnici otkrili koji je najgori bol koji možemo osetiti
16.03.2025.•
5
Istraživanjem iz 2020. godine u kom je učestvovalo preko 1.600 ljudi upoređivan je nivo bola izazvan različitim stanjima, poput lomova kostiju, ubodnih rana, migrena i sličnih neugodnosti.
Švajcarski lekari prepisuju posete muzejima kao terapiju
16.03.2025.•
3
Lekari u Švajcarskoj proširuju terapijske metode za pacijente sa mentalnim poteškoćama i hroničnim bolestima, uključujući šetnje u javnim vrtovima, galerijama i muzejima.
Postoji nekoliko hormona sreće: Koji su i kako da znamo da imamo njihov manjak?
16.03.2025.•
0
Dopamin, serotonin, endorfin i oksitocin čine četiri glavna hormona sreće. Ovi neurotransmiteri sarađuju, dopunjuju jedni druge i imaju složene uloge u telu.
Neurolozi upozoravaju: Ova popularna pića ozbiljno štete zdravlju mozga
15.03.2025.•
1
Često razmišljamo o ishrani kao o načinu poboljšanja fizičkog zdravlja, kao što je održavanje optimalne telesne težine, zdravlja srca i ravnoteže šećera u krvi.
Ima neka tajna veza: Evo kako pistaći utiču na vid
13.03.2025.•
3
Naučnici sa Univerziteta Tafts otkrili su da konzumiranje samo dve šake pistaća dnevno može pomoći u zaštiti od makularne degeneracije, glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba.
Komentari 4
Zokins
Djins
Бранислав
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar