Škola još nije ni počela, a čekaonice domova zdravlja pune: Među decom kruže stomačni virusi

Sve je više dece u čekaonicama domova zdravlja koju ovih dana roditelji dovode zbog povraćanja, dijareje, povišene temperature.
Škola još nije ni počela, a čekaonice domova zdravlja pune: Među decom kruže stomačni virusi
Foto: Pixabay
Pedijatri kažu da je reč o stomačnim virusima - najčešće rotavirusima, norovirusima, adenovirusima, koji su iscrpljujući za decu, ali i odrasle. Gubi se velika količina tečnosti, te lako može doći do dehidriranosti, posebno kod beba.  
Pedijatar Saša Milićević objašnjava da kod stomačnog virusa, koji su praćen dijarejom i povraćanjem, treba voditi računa da ne dođe do dehidratacije organizma.
"Čim se jave dijareja i povraćanje uvek postoji određeni stepen dehidratacije. To je naročito opasno kada su u pitanju bebe, jer kod njih lako dolazi do gubitka tečnosti", objašnjava Milićević za Euronews Srbija.
 
Dodaje da sada ima najviše rotavirusa, norovirusa, adenovirusa, koji daju karakteristične simptome. Navodi da su se ranije češće javljali kada su deca u kolektivima - vrtiću ili školi, ali da se sada sezona potpuno izgubila.
 
"Verovatno će ih biti više od septembra kada se đaci vrate u školske klupe, a deca u vrtiće. Najčešće se javljaju kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Virusi koji napadaju stomak ne ostavljaju dugoročan imunitet. Otpornost traje kratko te se infekcije često ponavljaju", priča Milićević.
 
Temperatura i do 40 stepeni
 
Osim dijareje i povraćanja stomačni virusi često su praćeni i povišenom temperaturom.
 
"Ima dece koja nemaju temperaturu, a ima i dece kod kojih temperatura može da ide do 40 stepeni. Najvažnije je unošenje što više tečnosti. Nije dovoljno samo unositi vodu, već je najbolje detetu dati orosal rastvor koji u sebi sadrži vodu i elektrolite. Tečnost se daje u gutljajima", objašnjava dr Milićević.
Dr Nataša Milojković, pedijatarka u DZ Stari grad kaže da su stomačni virusi uobičajeni za ovo doba godine, jer se unosi više voća i povrća koje možda nije adekvatno oprano. Napominje da je važno održavanje i lične higijene, posebno često prati ruke.
 
Stomačni virus ili gastroenteritis predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima. Dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje. Kod dece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u bolničkim uslovima.
 
Ceo tekst Euronews Srbija čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Bolnica u Švedskoj greškom uklonila 33 materice

Tokom prošle i ove godine zbog pogrešne dijagnoze Univerzitetske bolnice u Švedskoj kod 33 žene operacijom je uklonjena materica, zbog čega je glavni lekar te bolnice izrazio duboko žaljenje.

Istorijsko dostignuće: Egipat iskorenio malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas potvrdila da u Egiptu više nema malarije, što je dostignuće koje je agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pozdravila kao "zaista istorijsko".

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.