U Velikoj Britaniji uspešno izvedena prva transplatacija materice

Tim od osam hirurga uspešno je izveo prvu transplantaciju materice u Velikoj Britaniji.
U Velikoj Britaniji uspešno izvedena prva transplatacija materice
Foto: Pixabay
Pacijentkinji (34) je transplantirana materica koju joj je donirala njena 40-godišnja sestra.
Obe žene se nalaze u dobrom i stabilnom stanju. Pacijentkinja je, kako javlja Euronews, rođena bez funkcionalne materice zbog retkog urođenog stanja zvanog Rokitanski ili Majer-Rokitanski-Kister-Hauzerov sindrom (MRKH). Ovaj sindrom pogađa preko 5.000 žena u Velikoj Britaniji.
"Naš cilj je da transplantacija materice postane održiva opcija za žene koje pate od istog stanja", rekao je profesor Ričard Smit, predsednik dobrotvorne organizacije "Womb Transplant UK".
 
Izabel Kviroga, konsultantkinja za transplantaciju, rekla je da je pacijentkinja presrećna i da se nada da će moći da ima dve bebe.
 
U maju se porodila prva žena u Španiji kojoj je urađena transplatacija materice.
 
Prošle godine su francuski doktori izveli svoju drugu uspešnu transplantaciju materice. Prva uspešna transplantacija u Francuskoj obavljena je u martu 2019. godine pacijentkinji koja sada čeka svoje drugo dete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Slušni aparat je higijena i kultura života

Danas da idemo gluvi kroz život nekako ne ide, koristiti slušni aparat je prosto higijena i kultura života, rekla je nedavno dr Galina Joković, ORL specijalista i subspecijalista audiologije.