Istraživači su otkrili da oni koji nikada ne dodaju so u obroke imaju 18 odsto manje šanse da razviju atrijalnu fibrilaciju (AF), u poređenju sa onima koji to uvek čine.
AF izaziva nepravilne i često abnormalno brze otkucaje srca, što može dovesti do vrtoglavice, kratkog daha i umora, a pacijenti oboleli od AF imaju pet puta veću verovatnoću da dobiju moždani udar.
U istraživanju su korišćeni podaci iz britanske Biobanke, koji uključuju podatke više od 500.000 ljudi starosti između 40 i 70 godina, koji su odgovarali na pitanja poput onog "koliko često solite svoje obroke".
Istraživači su ih nakon toga pratili narednih 11 godina i otkrili da oni koji nikada ne sole hranu imaju 18 odsto manje šansi da razviju AF, a oni koji to ponekad čine imaju 15 odsto manje šanse.
Studija sugeriše da čak i oni koji menjaju ishranu sa stalnog dodavanja soli na "uobičajenu" količinu imaju 12 odsto manje šanse da razviju AF u poređenju sa onima koji to uvek rade.
Profesor Džejms Lejper iz Britanske fondacije za srce je rekao da je od ranije dobro poznato da konzumiranje previše soli može dovesti do zdravstvenih problema.
"Ovo istraživanje je koristan podsetnik da bismo svi mogli imati koristi od pridržavanja preporuke da ne jedemo više od šest grama soli dnevno, što otprilike znači jednu kašičicu", rekao je on.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar