U Poljskoj 14 osoba umro od legionarske bolesti, bakterija dospela u gradski vodovod

Do sada je 14 osoba umrlo, a više od 150 slučajeva je potvrđeno nakon izbijanja epidemije legionarske bolesti na jugoistoku Poljske prošle nedelje.
U Poljskoj 14 osoba umro od legionarske bolesti, bakterija dospela u gradski vodovod
Foto: Pixabay
Juče je otkriveno devet novih slučajeva, a većina zaraženih se nalazi u bolnici, prenosi BBC.
Lokalne vlasti i dalje istražuju kako je bakterija legionela, koja izaziva bolest, dospela u vodovod grada Žešov i okoline.
Žešov je centar iz kog se šalje vojna i humanitarna pomoć za Ukrajinu i u njemu se nalazi veliki broj američkih trupa.
 
"Nismo dobili nijednu informaciju koja bi ukazala da je reč o sabotaži", rekao je Stanislav Zarin iz kabineta poljskog premijera.
 
On je dodao da specijalne službe žele da isključe sabotažu kao opciju, s obzirom na lokaciju izbijanja epidemije.
 
Legionarska bolest je ozbiljna infekcija pluća koja se prenosi udisanjem kapljica kontaminirane vode, ali nije zarazna.
 
Ljudi se mogu zaraziti prilikom tuširanja, u toaletu ili prilikom upotrebe klima uređaja, a početni simptomi se mogu pomešati sa gripom. Osobe starije od 50 godina i oni čiji je imuni sistem ugrožen su posebno osetljivi na bolest, koja se leči antibioticima.
  • NeNad

    11.09.2023 13:42
    Čačkaju mečku...
    Verovatno im šalju pozdrav iz Rusije...Svi pričaju o nuklearnom ratu, koji postaje svakim danom sve bliži, ali niko ne priča o biološkom i hemijskom ratovanju koje bi pratilo nuklearni rat ako krene masovno uništenje. Ovaj rat treba da se zaustavi dok još nije kasno. Idemo krupnim koracima ka samouništenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje