Nadimanje ne treba da bude vaša svakodnevnica - kako da je se rešite?

Nadimanje i distenzija ("rastezanje") trbuha, osećaj "punoće" su tegobe koje su veoma često zastupljene kod pacijenata i javljaju se kod više od 30 odsto ljudi.
Nadimanje ne treba da bude vaša svakodnevnica - kako da je se rešite?
Foto: 021.rs (AbelaPharm promo - dr Snežana Lukić)
Ove tegobe su dva puta češće javljaju kod žena i kod njih su značajno izraženije u odnosu na muškarce.
 
Doc. dr Snežanom Lukić, subspecijalista gastroenterologije i šefica Kabineta za funkcionalnu dijagnostiku Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, govori o tome zbog čega se nadimanje javlja i na koji način je moguće pomoći ovim osobama. 
Šta je nadimanje, a šta distenzija trbuha? 
 
Nadimanje je subjektivni osećaj prisustva gasova u trbuhu, dok je distenzija trbuha objektivno, okom vidljivo, uvećanje obima trbuha. Nadimanje i distenziju pacijenti opisuju na veoma slikovit način: "kao da sam progutao balon", "kao da sam trudna", "napetost u trbuhu", "pun trbuh gasova", "punoća u trbuhu". 
 
Prema definiciji (ROME IV), funkcionalno nadimanje je ponavljano nadimanje, osećaj nadutosti, pritiska u trbuhu, zarobljenih gasova, sa vidljivim povećanjem obima trbuha koji se može izmeriti, a javlja se najmanje jednom nedeljno i najmanje šest meseci unazad. Kod pacijenata sa funkcionalnim nadimanjem osećaj nadutosti je dominantan, mada može biti prisutan blagi bol u trbuhu i blago izražene promene u crevnom pražnjenju.
Da li nadimanje utiče na svakodnevni život?
 
Kada govorimo o uticaju nadimanja na kvalitet života, većina pacijenata, a prema nekim studijama preko 75 odsto pacijenata, nadimanje ocenjuje kao srednje teško ili teško, što znači da je kvalitet života tih pacijenata značajno smanjen.
 
 
Koji su najčešći uzroci?
 
Nadimanje trbuha može biti simptom različitih organskih bolesti i funkcionalnih bolesti digestivnog sistema, na prvom mestu sindroma nervoznih creva (IBS), hroničnog zatvora, dispepsije, intolerancije na laktozu, ali i akutnog i hroničnog gastritisa, celijakije, karcinoma želuca i debelog creva, hroničnog pankreatitisa i pankreasne insuficijencije itd. Skoro svi pacijenti koji imaju IBS imaju i nadimanje kao simptom, dok je distenzija trbuha češća kod pacijenata sa hroničnim zatvorom. 
 
  
 
Uzroci nadimanja su veoma različiti, a u najvećem broju slučajeva to su stres, greške u ishrani, zatvor, promene u sastavu dobrih bakterija u tankom i debelom crevu. Zbog toga i kažemo da je nadimanje posledica savremenog načina života koji prate česte stresne situacije, neredovna ishrana sa dosta ugljenih hidrata, kao i nedovoljna fizička aktivnost.
Šta savetujete Vašim pacijentima?
 
Prvo treba početi sa korekcijom higijensko-dijetetskog režima, eventualnom primenom neke od specifičnih dijeta (FODMAP dijeta), kao i primenom proizvoda koji sadrži Lactobacillus plantarum 299v. Lactobacillus plantarum 299v je preporučen od Svetske gastroenterološke organizacije, jer posebnim patentiranim mehanizmom doprinosi smanjenju stvaranja gasova i ublažavanju nadutosti kod čak 95% pacijenata. Prirodan je i bezbedan, sa komfornim doziranjem - jedna kapsula dnevno. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih pacijenata. 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.