Spoj zdravog i ukusnog: Ovo voće je toliko zdravo da bi trebalo svaki dan da ga jedete

Voće je neophodno za unos vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana.
Spoj zdravog i ukusnog: Ovo voće je toliko zdravo da bi trebalo svaki dan da ga jedete
Foto: Pixabay

Ljudi koji konzumiraju više voća smanjuju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i kancera.

Australijska studija iz 2021. čak je otkrila da su oni koji su jeli najmanje dve porcije voća dnevno imali 36 odsto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ali sa toliko voća na raspolaganju, šta bi trebalo da izaberete, prenosi N1.

Deset vrsta voća koji se ističu kao "prirodne superzvezde"
 
Jabuke
 
Bogate vlaknima i pektinom, jabuke pomažu u snižavanju holesterola i podržavaju zdravlje creva.
 
Mango
 
Ovo tropsko voće je bogato vlaknima, vitaminom C i vitaminom A i pomaže u smanjenju rizika od karcinom.
 
Trešnje
 
Prepune antioksidansa i antiinflamatornih jedinjenja, trešnje smanjuju upalu i oksidativni stres.
 
Jagode
 
Velika porcija jagoda sadrži malo ugljenih hidrata, što ih čini odličnim izborom za osobe sa dijabetesom. Takođe su bogati antioksidansima koji poboljšavaju zdravlje.
 
Borovnice
 
Borovnice su pune antioksidanata i pomažu u očuvanju mentalne spoznaje.
 
Suve šljive
 
Ove suve šljive su odlične za zdravlje kostiju i sadrže vlakna.
 
Banane
 
Jednostavne za jelo i bogate energijom, banane su savršen izbor za brzo energetsko i nutritivno obogaćivanje.
 
Avokado
 
Avokado je bogat zdravim mastima i vlaknima, podstičući zdravlje creva i srca.
 
Maline
 
Bogate vlaknima i antioksidansima, maline podržavaju zdravu telesnu težinu i funkciju creva.
Lubenica
 
Likopen u lubenici smanjuje rizik od kancera i poboljšava zdravlje srca. Kora lubenice je takođe jestiva i bogata vlaknima.
 
Dodavanje ovih voća vašoj svakodnevnoj ishrani može poboljšati vaše opšte zdravlje i energiju. 
 
Ne zaboravite da raznovrsno voće donosi razne prednosti, pa pokušajte da u svoju ishranu uključite što više različitih vrsta.
  • w/e

    01.10.2023 15:36
    nope
    Sve vitamine, minerale, makro i mikro nutrijente, mozemo naci u mesu, ribi i proizvodima zivotinjskog porekla, dok ih vise od 15 uopste nije prisutno u biljkama. Sa druge strane, izvesno je da cete uneti gomile pesticida (otrova) konzumiranjem istih.

    Vlakna su deo biljke koji ne mozemo ni da svarimo, posto nijedan sisar ne proizvodi enzime koji mogu da razgrade celulozu. Oni koji pretezno konzumiraju vlakna se oslanjaju stomacnu floru, tj. bakterije da ih razgrade i imaju znatno drugaciji digestivni trakt od ljudi. Promovisanje vlakana u ishrani je od nedavno postao trend, ali u sustini ne doprinose ni cemu. Primera radi, drvo je ~100% sacinjeno od vlakana, pa ga bas iz tog razloga ne jedemo, jer ne mozemo da ga svarimo i mozemo samo da se ispovredjujemo.
  • milicica

    01.10.2023 03:26
    znamo mi to
    Ali lova vrti gde burgija nece

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.