Do buđi dovodi višak vlage. Ona proizvodi alergene, nadražujuće i toksične supstance. Takođe možemo biti izloženi buđi preko hrane koju jedemo. Neki uobičajeni "krivci", kaže nutricionistkinja, su orasi, sirevi, alkohol, pšenica, suvo voće, soja sos i stari začini, prenosi Index.hr.
Pojedini znaci upozorenja o trovanju izazvanom buđi uključuju alergijsku reakciju (kijanje i curenje iz nosa), suzenje očiju i osip na koži koji svrbi, ali i metalni ukus u ustima.
"Važno je sprečiti nakupljanje vlage u domu. Ako u vašem domu ima vlage i buđi, veća je verovatnoća da ćete imati respiratorne probleme, respiratorne infekcije, alergije i astmu", objasnila je nutricionistkinja.
Vlaga i buđ takođe mogu uticati na imuni sistem. Udisanje ili dodirivanje buđi je opasno za bebe, starije osobe, one sa kožnim problemima i osobe koje pate od respiratornih problema kao što su alergije i astma, prenosi Index.hr.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar