Bezalkoholno pivo može da poveća rizik od infekcije

Američki istraživači su otkrili da zanatsko pivo bez alkohola može da postane leglo bakterija poput Ešerihije koli i salmonele.
Bezalkoholno pivo može da poveća rizik od infekcije
Foto: Pixabay
Nedostatak alkohola i normalan proces kuvanja znači da bakterije žive više od dva meseca.
To znači da bi možda bilo bolje držati se običnog piva, u umerenim količinama, umesto da pijete bezalkoholno pivo, navodi se u studiji.
Dr En Čarls-Vegdal sa Univerziteta Kornel rekla je da se "tradicionalno pivo generalno smatra bezbednim od patogena koji se prenose hranom zbog nekoliko barijera. To uključuje koncentraciju alkohola, gorke kiseline hmelja, nizak pH, velike količine rastvorenog ugljen-dioksida i nizak nivo kiseonika. Kada je jedna ili više ovih barijera odsutna ili su na nedovoljnom nivou, pivo može postati podložno preživljavanju i rastu patogena".
 
Ova pića se često smatraju zdravijom alternativom, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju pijenje nanosi telu.
 
Redovno konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od bolesti uključujući bolesti srca, bolesti jetre i karcinom.
 
NHS preporučuje da ne pijete više od 14 jedinica alkohola nedeljno - što je ekvivalent šest srednjih čaša vina ili šest pinti piva od  procenta, piše The Sun.
Najnovija studija, objavljena u "Journal of Food Protection" bavila se potencijalnom opasnošću koju bezalkoholna piva mogu predstavljati kada je u pitanju utočište bakterija.
 
Istraživači stavljaju male količine od pet sojeva bakterija, uključujući Ešerihiju koli i salmonelu, u bezalkoholna piva i ona sa niskim procentom alkohola.
 
Piva su zatim stavljena u skladište na četiri i 14 stepeni Celzijusa na 63 dana da bi se videlo da li će bakterije preživeti.
 
Otkrili su da klice rastu u pivu bez alkohola na obe temperature.
 
Pivo sa niskim procentom alkohola, koje je imalo procenat alkohola od 3,2 ABV, sprečilo je rast bakterija na četiri stepena Celzijusa, ali su male količine pronađene na 14 stepeni Celzijusa.
 
Čarls-Vegdal je rekao da je ova studija pokazuje potrebu da proizvođači pića daju prioritet i održavaju planove bezbednosti hrane zajedno sa praksama specifičnim za pivare sa niskim i bezalkoholnim sadržajem, prenosi N1 Zagreb.
  • NS

    03.11.2023 09:14
    Ovo se odnosi samo na bezalkoholno pivo koje nije pasterizovano. Inače i "normalno" pivo se pasterizuje iako je relativno bezbedno od patogena (ali ne i od mikroorganizama koji kvare pivo - mlečnokiselinske bakterije, divlji kvasci... ukoliko se ne pasterizuje).
    Velike pivare pasterizuju naravno i bezalkoholno pivo a za zanatsko bi trebalo da se reguliše kratkim rokom trajanja.
  • Pera

    03.11.2023 08:48
    Kao što napisaše
    Idem odmah da kupim "šest pinti piva od procenta" da imam za nedelju dana.
  • Драган

    02.11.2023 23:13
    zasmetali
    Засметали пиварском лобију....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.