Kako se približavamo sezoni proslava i slava, svesni smo očekivanih izazova koji mogu pratiti naše obroke.
Nadutost i nadimanje nisu samo pitanje nelagodnosti već su i signali tela koji nam govore o prekomernom opterećenju našeg digestivnog trakta.
Docent dr Dušan Popović, gastroenterohepatolog KBC Dragiša Mišović-Dedinje, objašnjava zašto je nadutost danas čest problem i kako da je ublažimo.
Nadutost je neprijatan simptom nekog poremećaja organa za varenje, ali se može javiti i kod potpuno zdravih ljudi. Procenjuje se da čak 15-30% američke populacije ima problem sa nadutošću.
Svakodnevno se određena količina vazduha unosi u creva, najviše putem hrane i pića. Ovo je naročito izraženo kod osoba koje jedu brzo, halapljivo i unose veće količine hrane.
Vazduh u organe za varenje ulazi i procesom disanja i to oko 1 ml vazduha po dubokom udahu. Pored toga, gasovi u crevima se javljaju i kao posledica procesa varenja hrane i aktivnosti crevnih bakterija. Sve ovo može dovesti do osećaja nadutosti, koji je ponekada toliko izražen da se lako može uočiti i prilikom fizikalnog pregleda pacijenata.
Poznavajući način nastanka gasova u organima za varenje, jasno je da nadutost nastaje kao posledica povećanog unosa ili povećane produkcije gasa. Kod nekih osoba, normalna količina gasa u crevima stvara osećaj nadutosti. U tom slučaju kažemo da postoji preosetljivost organa za varenje. Ovo se veoma često sreće kod sindroma nervoznog debelog creva.
Veliki broj oboljenja organa za varenje se može manifestovati nadutošću i izraženijim podrigivanjem i ispuštanjem gasova. Razlog mogu biti sindrom nervoznog debelog creva, hronični zatvor, kao i različiti poremećaji varenja, laktozna intolerancija, celijakija, nedovoljno lučenje pankreasnih enzima, prekomeran rast bakterija u crevima, crevne infekcije i drugo.
Svakako najčešći razlog za pojavu nadutosti su greške u ishrani. Međutim, pošto veliki broj različitih razloga može dovesti do ovog poremećaja, često je potrebno da se pacijenti jave na gastroenterološki pregled, kako bi se isključili neki ozbiljniji uzroci.
Ovo je naročito važno kod pacijenata koji imaju dugotrajnu, izraženu nadutost, koji imaju povraćanje, bolove u trbuhu, pojavu krvi u stolici, malokrvnost, gubitak na težini i druge simptome i znakove koji mogu sugerisati organski uzrok tegoba.
Tretman nadutosti podrazumeva primenu higijensko-dijetetskog režima i primenu određenih lekova i preparata. Od preparata koji su se u svakodnevnoj kliničkoj praksi pokazali kao efikasni izdvaja se Flobian®, čiji kvalitet garantuje Probiotic Excellence Center.
Aktivni sastojak Flobiana® je Lactobacillus plantarum 299v koji sprečava nastanak gasova u crevima i smanjuje osećaj nadimanja, kod čak 95% korisnika. U tretmanu nadutosti savetuje se primena od najmanje četiri nedelje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Kineski lekari prvi su put u svetu transplantirali svinjsku jetru ljudskom primaocu, objavili su naučnici s vojnog medicinskog univerziteta u Sijanu u severozapadnoj Kini.
Nedostatak joda može uzrokovati različite probleme sa kožom i kosom, jer je jod važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, koja utiče na rast i regeneraciju tkiva.
Rezultati su pokazali da ljudi koji često jedu hranu iz plastičnih kontejnera češće imaju srčane probleme, posebno kongestivnu srčanu insuficijenciju, piše "Njujork post".
Australijski naučnici došli su do potencijalno revolucionarnog otkrića, koje bi moglo otvoriti put razvoju novih lekova za Parkinsonovu bolest, najbrže rastućoj neurodegenerativnoj bolesti na svetu.
Istraživanjem iz 2020. godine u kom je učestvovalo preko 1.600 ljudi upoređivan je nivo bola izazvan različitim stanjima, poput lomova kostiju, ubodnih rana, migrena i sličnih neugodnosti.
Lekari u Švajcarskoj proširuju terapijske metode za pacijente sa mentalnim poteškoćama i hroničnim bolestima, uključujući šetnje u javnim vrtovima, galerijama i muzejima.
Dopamin, serotonin, endorfin i oksitocin čine četiri glavna hormona sreće. Ovi neurotransmiteri sarađuju, dopunjuju jedni druge i imaju složene uloge u telu.
Često razmišljamo o ishrani kao o načinu poboljšanja fizičkog zdravlja, kao što je održavanje optimalne telesne težine, zdravlja srca i ravnoteže šećera u krvi.
Naučnici sa Univerziteta Tafts otkrili su da konzumiranje samo dve šake pistaća dnevno može pomoći u zaštiti od makularne degeneracije, glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba.